Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Χαιρετισμός του υποψήφιου δήμαρχου με την Λαϊκή Συσπείρωση στην κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Πολίχνη




Με την σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να στείλουμε τον δικό μας αγωνιστικό χαιρετισμό από εδώ, από τον Δήμο Παύλου Μελά.
Από τον Δήμο με τις βαθιές αγωνιστικές παραδόσεις που στα χώματα του, στα χώματα του στρατοπέδου Παύλου Μελά γεννήθηκαν αλύγιστοι ήρωες, αλύγιστοι της ταξικής πάλης. Γιατί πήγαν κόντρα στο ρεύμα της υποταγής  και του φόβου που έφερνε μαζί του ο φασισμός και οι ντόπιοι συνεργάτες του, δεν υποτάχθηκαν στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης της εποχής τους, σήκωσαν κεφάλι.
Από τον Δήμο που χτυπάει η καρδιά του λαϊκού ανθρώπου της πόλης. Του βιοπαλαιστή, του άνεργου, του εργαζόμενου, του μικροεπαγγελματία, της νεολαίας. Όλων αυτών που νοιώθουν στο πετσί τους την σημερινή βάρβαρη πολιτική και αναζητούν διέξοδο για να ανασάνουν.
Σε όλους αυτούς, σε όλους εσάς σας απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα αντεπίθεσης και συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Σε όλους εσάς που έχετε ακόμα τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες μαζί μας, αλλά αναγνωρίζετε την συνεπή στάση του Κόμματους απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Σε όλους εσάς που βλέπετε ότι μόνο το ΚΚΕ δεν σας πρόδωσε και σας είπε την αλήθεια χωρίς να υπολογίζει το κόστος, χωρίς να συμβιβάζεται με τις σειρήνες της διαχείρισης της σημερινής βαρβαρότητας, όπως έκανε και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Σε όλους εσάς που αντιλαμβάνεστε τον βαθύ αντιλαϊκό χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που μόνο δεινά φέρνουν για τους λαούς.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι
Ένα είναι το πραγματικό δίλλημα στις δημοτικές αυτές εκλογές:
«Θα εκλέξουμε δημοτικές αρχές και συσχετισμούς στα Δημοτικά Συμβούλια υποστηριχτές της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, θιασώτες της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έφερε ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης στην Τοπική Διοίκηση ή θα κάνουμε την πραγματική διαφορά, θα στηρίξουμε, δηλαδή,  τους κομμουνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που γνωρίζουμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα μας προδώσουν, δεν μας πουν ψέματα όπως έκαναν οι άλλοι, αλλά θα δίνουν την μάχη μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, πλάι – πλάι με το εργατικό  κίνημα για τα λαϊκά συμφέροντα»
Και αν αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα, μια είναι και η  αλήθεια που ξεδιπλώνεται μπροστά μας: ότι η ΕΕ σχεδιάζει, η κυβέρνηση υλοποιεί και η ΤΔ εξειδικεύει. Την πραγματικότητα αυτή την βιώνουμε και στον δικό μας Δήμο, με τις δημοτικές αρχές που έχουν περάσει να έχουν υλοποιήσει κατά γράμμα οτιδήποτε αντιλαϊκό μέτρο έχει ψηφιστεί.
Έχουμε δει δημοτική αρχή με ΠΑΣΟΚ με δήμαρχο τον Παπαδόπουλο να υλοποιεί τα μέτρα που ψήφιζε τότε η κυβέρνηση  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε την πενταετία αυτήν, διοίκηση Νέας Δημοκρατίας να υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με τον πρωθυπουργό.
Με λίγα λόγια: «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο».
Όλοι οι υποψήφιοι, όλες οι παρατάξεις που τώρα εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι», «ακομμάτιστοι», «πολυκομματικοί» και ικανοί διαχειριστές του Δήμου, είναι «εξαρτημένοι» από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των χαρατσιών, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργολάβων, των απολύσεων με την οποία συμφωνούν. Είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν όλα όσα προβλέπει ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης υπό την σκέπη οποιασδήποτε κυβέρνησης, σε άμεση συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Θέλουν ένα Δήμο επιχειρηματία που θα κοστολογεί τις ανάγκες μας στην λογική «κόστους οφέλους».
Για αυτό κανένας δεν βγάζει άχνα για την επιχειρηματική λειτουργία που θα εντάσσεται στην λειτουργία του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, για την συμφωνία με το ΤΕΘΑ, εκτός της παράδοσης των 83 διαμερισμάτων σε αυτό, να παίρνει το 5% επί των καθαρών κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται μέσα στο στρατόπεδο. Δεν λένε κουβέντα για την εκμίσθωση σε ιδιώτες των 16 από τα 25 συνολικά κτήρια που θα διατηρηθούν, για την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται, για την εγκατάσταση ακόμα και ξενοδοχείου σε ένα από τους δύο μεγάλους στρατώνες. Κανένας δεν διεκδικεί από το κράτος επαρκή κρατική χρηματοδότησης, κονδύλια και πόρους για να μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος στην κατασκευή και στην λειτουργία του μητροπολιτικού πάρκου.
Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και είναι έτοιμοι όλοι να συνεργαστούν την επόμενη μέρα. Άλλωστε η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Πόλη Μπροστά» είναι ένωση από δημοτικούς συμβούλους 4 παρατάξεων που έλαβαν χώρα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και  συμβούλων της σημερινής δημοτικής αρχής. Ακόμα μια τρανή απόδειξη της παραπάνω πραγματικότητας.
Είναι η παράταξη η οποία βγαίνει και πανηγυρίζει ότι εφαρμόζει τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ αλλά αποκρύπτει την ουσία του, ότι δηλαδή δεν είναι απλά μια πολιτική συμμαχιών και η απλή αναλογική αλλά αποτελεί συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, ότι προβλέπει οι ίδιοι πόροι του Δήμου να προέρχονται κατά 70% από την τοπική φορολογία τα επόμενα χρόνια, ότι θεσμοθετεί όργανα του κράτους που θα ελέγχουν αν οι Δήμοι εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική!
Είναι η παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του κ. Λίλτση ο οποίος θέλει να ανατρέψει το παλιό και να φέρει το νέο. Το νέο μήπως είναι το όραμα του να γίνει ο ΕΝΦΙΑ δημοτικό χαράτσι και να παραλαμβάνεται από του Δήμους, όπως πρότεινε στην συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο όταν συζητιόταν ο Κλεισθένης; Όμως δεν τον αδικούμε γιατί όπως λέει και το σύνθημα του, παλεύει για έναν «σύγχρονο και ευρωπαϊκό δήμο». Δηλαδή έναν Δήμο φορομπηχτικό και φορολογικό μηχανισμό ο οποίος θα λειτουργεί ως επιχείρηση και ο δήμαρχος ως μάνατζερ. Και επειδή νοιάζεται για τους άνεργους εργάτες της περιοχής κάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, τον κ. Τσαραμπουλίδη ο οποίος με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ και την αγωνιστική στάση που κράτησαν οι ταξικές δυνάμεις, ονόμασε το ΠΑΜΕ «εγκληματική οργάνωση και ότι είμαστε ακόμα έτοιμοι και να σκοτώσουμε για την κομματική σκοπιμότητα».
Είναι όλοι αυτοί που καταψήφισαν το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο για να μην δοθεί χώρος προεκλογικά στην Χρυσή Αυγή, στον «Ιερό Λόχο» και στα υπόλοιπα φασιστικά μορφώματα.
Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Είτε ως αυριανή δημοτική αρχή είτε από θέσεις μειοψηφίας θα επιδιώξουμε να ασκήσουμε εργατική λαϊκή αντιπολίτευση στις κεντρικές πολιτικές κατατεύθυνσεις, στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στην πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται στην λειτουργία της ΤΔ.
o   Θα προχωρήσουμε σε μείωση των δημοτικών τελών και της ανταποδοτικότητας. Θα τα μηδενίσουμε σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Αυτήν την στιγμή τα έσοδα από την ανταποδοτικότητα αγγίζουν τα 8.5 εκατομμύρια, το 20% των συνολικών εσόδων. Δεν θα ανεχτούμε να φορτώσουμε και άλλα φορολογικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Θα αυξήσουμε την δημοτική φορολογία σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως τράπεζες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

o   Θα μειώσουμε με προοπτική μηδενισμού, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς που αγγίζουν τις 120.00 ευρώ σήμερα και τις εισφορές στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Θα αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα του Δήμου το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι πάνω από 12.000.000 για να καλύψουμε λαϊκές ανάγκες, να δώσουμε ανάσα στην καθημερινότητα του λαού μας και της νεολαίας.

o   Θα παγώσουμε τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για μικροχρέη στο Δήμο και θα απαγορέψουμε τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας από τις λαϊκές οικογένειες.

o   Θα κινητοποιήσουμε λαϊκές δυνάμεις για να διεκδικήσουμε κάθε ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει. Θα επιδιώξουμε την δέσμευση παλιών κτιρίων, εγκαταλελειμμένων εργοστασίων και οικοπέδων, όπως για παράδειγμα, τα παλιά καπνομάγαζα και το ΑΓΝΟ για να χτιστούν σχολεία και παιδικοί σταθμοί, για να γίνου αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, παιδικές χαρές και χώροι πρασίνου, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των δημοτών, των νέων γονιών και της νεολαίας.

o   Θα διεκδικήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιβάλλον και τους κατοίκους από την επιβάρυνση η οποία προκαλείται από την λειτουργία του ΤΙΤΑΝ και του ΣΜΑ στην Ευκαρπία.

o   Θα διεκδικήσουμεμαζί με τους δημότες μας το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Θα διασφαλίσουμε ότι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά θα αποτελεί μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου χωρίς αποκλεισμούς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι χώρος επιχειρηματικής δράσης για εταιρίες. Δεν θα ανεχτούμε καμία παραχώρηση είτε εκτάσεων των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου, είτε κτιρίων, είτε υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν μέσα σε αυτά, σε ιδιώτες. Δεν θα αφήσουμε να μπει ανταποδοτικό τέλος για την χρήση και επίσκεψη στους χώρους αυτούς.

o   Θα διεκδικήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και των σχολείων και θα αγωνιστούμε για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.

o   Θα ιεραρχήσουμε τα έργα πολιτικής προστασίας, τα οποία είναι έργα ουσίας για την ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών μας όπως τα αντιπυρικά έργα και έργα πυρασφάλειας για να προστατεύσουμε τα 185 στρέμματα δάσους που έχουμε και τους κατοίκους των περιοχών αυτών, τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές της Σταυρούπολης, της Ευκαρπίας και όπου αλλού εντοπίζονται αντίστοιχα προβλήματα. Θα προβούμε σε αντισεισμικό έλεγχο στις 99 σχολικές μονάδες που φιλοξενεί ο Δήμος για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας.

o   Θα διευρύνουμε το μέτωπο ενάντια σε όλες τις ουσίες εξάρτησης, στηρίζοντας την πρόληψη, τα στεγνά προγράμματα θεραπείας σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, το ΑΡΓΟ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το ΕΣΥΝ κόντρα στην πολιτική διαχείρισης του προβλήματος και της νομιμοποίησης των ουσιών.

Προφανώς οι παραπάνω διεκδικήσεις είναι ενδεικτικές της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουμε ως αυριανή δημοτική αρχή.
Θα μας πει κάποιος: «Καλά τα λέτε, αλλά γίνονται. Είναι ρεαλιστικά»;
Εμείς απαντάμε ότι έγιναν πράξη στους 5 δήμους που  δημοτική αρχή ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και ανέλαβε ευθύνες διοίκησης. Με τους κομμουνιστές δημάρχους και τον λαό στο τιμόνι της αγωνιστικής διεκδίκησης, οι «κόκκινοι δήμοι» μείωσαν ή και μηδένισαν τα δημοτικά τέλη, κατήργησαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, δημιούργησαν ελεύθερους δημοτικούς χώρους – στολίδια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Σ’ αυτούς τους δήμους θα δεις κτίρια εγκαταλελειμμένα να επισκευάζονται και να αξιοποιούνται για χρήσεις από τους πολίτες κι όχι να παραδίνονται από κυβέρνηση και δημάρχους, σε ιδιώτες και στο Υπερταμείο.
Θα δεις να φυτρώνουν πάρκα και πιστοποιημένες παιδικές χαρές εκεί που πρώτα ήταν σκουπιδότοποι. Θα δεις να δεσμεύονται οικόπεδα για γήπεδα, πλατείες, σχολεία, δημοτικά ωδεία, θέατρα, ξενώνες αστέγων και κινηματογράφους. Δεσμεύσεις οικοπέδων που είχαν να γίνουν από τότε που τις είχε κάνει κάποιος άλλος κομμουνιστής δήμαρχος, για να έχουν οι επόμενοι «ανεξάρτητοι» δημοτικά οικόπεδα, για να τα αποχαρακτηρίζουν και να τα χαρίζουν σε ιδιώτες.
Θα δεις δημάρχους δίπλα στους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής τους για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Ποτέ δεν είπαν ότι «το πρόβλημα σου δεν είναι στην δική  μου ευθύνη». Ποτέ δεν έλλειψαν από τους αγώνες του λαού. Αποτέλεσαν μαζί με τις Δημοτικές Αρχές το αποκούμπι, πιστό σύμμαχο και συμπαραστάτη τους για καλύτερη ζωή, στήριξαν και στηρίζουν πάντα τα δίκαια αιτήματα του.
Ο λαός της περιοχής μας έχει την ιστορική πείρα τι θα πει κομμουνιστής δήμαρχος.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Έλλη Παπαπαναγιώτου, στέλεχος του ΚΚΕ και ηρωική ΕΠΟΝίτισα, δήμαρχος Πολίχνης επί 12 χρόνια, και πρώτη γυναίκα Δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη με την προσφορά της να μένει αξέχαστη προς όφελος του λαού στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στα Έργα Υποδομής.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Χρήστο Τσακίρη, στέλεχος του ΚΚΕ με εξορίες στα ξερονήσια στις πλάτες του, που εναντιώθηκε στα πρώτα ευρωπαϊκά προγράμματα, άφησε παρακαταθήκη πάρκα και πλατείες για τον λαό και πολλά ακόμα.
Ε λοιπόν, πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Κάνουμε ξανά τον Δήμο μας «κόκκινο», εκλέγουμε για Δημοτική Αρχή την «Λαϊκή Συσπείρωση» κόντρα στο ρεύμα της υποταγής, κόντρα στις βάρβαρες πολιτικές της ΕΕ, κυβέρνησης και περιφερειακών αρχών. Κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στα συμφέροντα των ισχυρών.
Για να ξαναφέρουμε τον Δήμο και τον λαό του στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον!
Η μία κάλπη να μην ακυρώνει την άλλη. Κάνουμε την πραγματική διαφορά. Ισχυροποιούμε παντού το ΚΚΕ, σε Δήμους, Περιφέρειες, Βουλή και Ευρωβουλή.
Καλή δύναμη και με την νίκη!

Για τις ομιλίες του Παπασταύρου και Στολτίδη εδώ