Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη στη Νικόπολη. Ομιλίες Γιώργου Βούρτσα και Ρούλας Ελευθεριάδου (VIDEO)




Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Νικόπολης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 11 Μάη η εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών, που οργάνωσε η ΤΟ Βορειοδυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Μίλησαν η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Βούρτσας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από την Ανθή Τατσιούλη και το συγκρότημα της ΚΝΕ που παρουσίασαν ρώσικα και ελληνικά τραγούδια της αντίστασης .
Στο χώρο λειτούργησε και σχετική έκθεση φωτογραφίας.
Η Νικόπολη, όπως και η Ευξεινούπολη, είναι δύο οικισμοί του Δήμου που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Έτσι, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ρούλα Ελευθεριάδου,  η ίδια παιδί πολιτικών προσφύγων, που έζησε κι αυτή εκεί, αρχικά μίλησε στα ρώσικα και στη συνέχεια στα ελληνικά, ενώ στο τέλος διάβασε και τη Διεθνή στα ποντιακά. Δείτε αποσπάσματα από τις ομιλίες της Ρούλας Ελευθεριάδου και του Γιώργου Βούρτσα. https://www.youtube.com/watch?v=h6zqrTn2VPw 

Η ομιλία της Ρούλας Ελευθεριάδου
Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο λαός δείχνει ότι είναι αναγκαία μια ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, ισχυρό αντίβαρο απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων. (…) Αρκετά πλήρωσε ο λαός τα ψέμματα και τις υποσχέσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Αρκετά μάτωσε για την κρίση, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, για την παραμονή στην ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί χωρίς σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και τις ενώσεις του να επιβάλλει φιλολαϊκή πολιτική. Κοροϊδεύει το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν πλασάρεται ως ο διαχειριστής που θα ανατρέψει τα πράγματα εντός των τειχών.
(…) Η μόνη ρεαλιστική πρόταση για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από τη λυκοφωλιά της ΕΕ, με εργατική εξουσία, με το λαό πρωταγωνιστή για την επίλυση των προβλημάτων του».
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε: «Επιβεβαιώνεται ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ, που στήριξε ανοιχτά φασιστικές, ναζιστικές δυνάμεις και τη νέα πραξικοπηματική κυβέρνηση. Γίνεται ολοφάνερο ότι μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς πάντα χαμένοι θα είναι οι λαοί, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου για να δώσει λύση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Χρέος κάθε λαού είναι να βαδίσει το δικό του δρόμο με τη δική του εξουσία .
Οι Πόντιοι ζήσαμε στο πετσί μας τα αποτελέσματα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που είχαν αποτέλεσμα τη σφαγή των 360 χιλ. Ποντίων και 1,5 εκατ. πληθυσμού στην προσφυγιά.
Η εξουσία της αστικής τάξης τους αντιμετώπισε σαν πολίτες β΄κατηγορίας. Προώθησε την γκετοποίησή τους, την απομόνωσή τους. Ενώ το ΚΚΕ έδωσε τιτάνια μάχη για να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προσφύγων και γηγενών, για να αποτραπεί η διαίρεση των εργαζόμενων, των ανθρώπων του μόχθου. Αυτός ο αγώνας είχε αποτέλεσμα τη μαζική ένταξη των προσφύγων, μικρασιατών και ποντίων στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στον ΕΑΜικό απελευθερωτικό αγώνα, μετατρέποντας λαϊκούς συνοικισμούς σε κάστρα του αγώνα.

Και οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής από τη πρώην ΣΕ μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να συγκρίνουν.
Εδώ στη χώρα καταγωγής τους βρήκαν απαξίωση, ανεργία, ανασφάλεια. Ενώ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι ελληνικές κοινότητες κατόρθωσαν να αναπτυχθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ξεχώρισαν σε όλους τους τομείς με το επίπεδο μόρφωσης που πήραν, έχοντας λυμένα τα βασικά βιοποριστικά ζητήματα.
Σήμερα η συγκυβέρνηση στερεί σε Έλληνες ποντιακής καταγωγής από την πρώην ΣΕ, που μαστίζονται από μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ακόμα και το πενιχρό επίδομα του ΟΓΑ, καταδικάζοντας χιλιάδες ηλικιωμένους στην ανέχεια». (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία, στην ελληνική και ρωσική γλώσσα).
Αποσπάσματα της ομιλίας του Γ. Βούρτσα, υποψήφιου δημάρχου Παύλου Μελά
Ο Γιώργος Βούρτσας, αναφέρθηκε στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στο Δήμο Παύλου Μελά εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων διαχρονικά, του Καλλικράτη αλλά και της δημοτικής αρχής. Η ανεργία είναι υψηλή στο 40%, εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα και άλλες βασικές ανάγκες. Λειψές έως και ανύπαρκτες είναι οι υποδομές σε πολλές γειτονιές του δήμου, γειτονιές υποβαθμισμένες όπως η Νικόπολη και η Ευξεινούπολη, χωρίς επαρκές δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με ακατάλληλο νερό για ύδρευση.
Μιλώντας για το έργο της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου σημείωσε ότι «πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής. Φανατικά υπέρμαχος του αντιδραστικού «Καλλικράτη» και της ανταποδοτικότητας, υπηρετεί πιστά τη λογική του δήμου - φορομπήχτη και επιχειρηματία».
Τόνισε ότι «γι' αυτούς που θέλουν δήμο του αγώνα και της αλληλεγγύης, που θα συμπαραστέκεται στις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού της πόλης μας, με πρακτικά μέτρα και όχι με λόγια, δήμο που θα πρωτοστατεί στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, για τους πολλούς, για όλους εμάς μια επιλογή υπάρχει: ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο και την περιφέρεια, ψήφο στο ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο».