Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Παύλου Μελά για τα χαράτσια σε αθλητισμό, πολιτισμό


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
9/1/2020


Ποδαρικό στο νέο έτος κάνει η διοίκηση με 6 θέματα, μεταξύ άλλων, που αφορούν αντίτιμα χρήσης, εκμισθώσεις χώρων και τέλη συμμετοχής στο τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, τα οποία θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας στις 13/1/2020.
Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νέου αντιλαϊκού δημοτικού προϋπολογισμού και των ανταποδοτικών τελών, έρχονται να προστεθούν νέα οικονομικά βάρη για την λαϊκή οικογένεια του δήμου μας, η οποία καλείται και πάλι να πληρώνει από την τσέπη της, για την όποια   πρόσβαση στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.
Έχουμε  τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης «ΙΡΙΣ», να είναι ακόμα μια πλευρά εμπορευματοποίησης και ανταποδοτικής λειτουργίας υπηρεσιών που έπρεπε να υλοποιούνται δωρεάν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ενδεικτικά τα έσοδα που παρουσιάζει η επιχείρηση από τις υπηρεσίες της είναι 157.571 ευρώ απασχολώντας σε διάφορες δραστηριότητες 783 μαθητές, μόνο το 5.7% των μαθητών, δηλαδή, που βρίσκονται στα σχολεία του Δήμου μας.
Έχουμε την μέση οικογένεια του δήμου μας να πληρώνει για υποτυπώδεις  παροχές άθλησης. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα του Δήμου μας από τις συμμετοχές των 1.629 αθλουμένων στο κολυμβητήριο ανήλθαν στα 35.668 ευρώ, για το τρίτο εξάμηνο του 2018, ενώ τα έσοδα από τις συμμετοχές των 2.596 αθλουμένων στα προγράμματα άθλησης για όλους ανήλθαν στις 63.438 ευρώ.
Έχουμε  την απόφαση που πήρε η διοίκηση να εκμισθώνει τις παραδοσιακές φορεσιές σε πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους που δεν δραστηριοποιούνται στον δήμο.
Η διοίκηση του δήμου μας δεν αρκείται στα βάρη (φόροι, ΕΝΦΙΑ,  δημοτικά τέλη, δίδακτρα, νοσήλια, μειώσεις μισθών, κτλ) που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα στο λαό. Συνεχίζει με την εκμίσθωση χώρων  πολιτισμού που θα παρέχει ο Δήμος για πολιτιστικές και κοινωφελείς δράσεις. Δηλαδή κάθε χώρος, αίθουσα, γραφείο, γυμναστήριο για να χρησιμοποιηθεί από το λαό και τους φορείς του, θα πρέπει να πληρώνει αντίτιμο. Από δήθεν καλοπροαίρετους  προβάλλονται διάφορα επιχειρήματα(δεν υπάρχουν χρήματα, δεν έχουμε προσωπικό κτλ), όμως γνωρίζουμε καλά ότι ο δρόμος που άνοιξε για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δήμου όχι μόνο αυξάνει τα βάρη του λαού, αλλά μειώνει  τις παροχές (πολιτιστικές αθλητικές) και το ποιοτικό επίπεδο των παροχών αυτών. Από την άλλη συχνά η διοίκηση του δήμου χρησιμοποιεί την όποια δραστηριότητα των συλλόγων σε δική της πολιτιστική και αθλητική δράση.

Η εκμίσθωση χώρων πολιτισμού, το αντίτιμο για τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, το αντίτιμο για την συμμετοχή σε πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, θα έχουν οδυνηρό αποτέλεσμα για τους κατοίκους του δήμου μας και κυρίως για τα παιδιά και τους νέους, με συνέπεια την ακόμη μικρότερη συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα και αθλητικά προγράμματα. Οι περισσότεροι σύλλογοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα οδηγηθούν στο αδιέξοδο της αύξησης των συνδρομών, θα μειώσουν την δραστηριότητα τους, θα διακόψουν κοινές και κοινωφελείς δράσεις τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση  του δήμου Π. ΜΕΛΑ 
Καταγγέλλει τη βάρβαρη πολιτική που πετσόκοψε την κρατική χρηματοδότηση πάνω από 60% στους Δήμους, υποστελεχώνοντας μια σειρά δημοτικών υπηρεσιών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Διαφωνεί στη μετατροπή του Δήμου σε επιχειρηματία, ο οποίος θα κοστολογεί τις ανάγκες των δημοτών του και θα εμπορευματοποιεί κοινωνικές ανάγκες στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ματωμένων πλεονασμάτων.   
Υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό είναι κοινωνική ανάγκη του λαού και πρέπει να καλύπτεται πλήρως και δωρεάν.
Δηλώνει ότι θα καταψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο τις  προτάσεις που κάνουν ακριβό εμπόρευμα τον πολιτισμό και αθλητισμό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση  του δήμου Π. ΜΕΛΑ  καλεί όλους τους συλλόγους, πολιτιστικούς, αθλητικούς, περιβαλλοντολογικούς, γονέων & κηδεμόνων, με την μαζική παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο στις 13/1/2020 ώρα 8μμ να υπερασπίσουν το δικαίωμα για  πρόσβαση στον πολιτισμό και αθλητισμό, να αρνηθούν νέα βάρη στις πλάτες μας.