Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΡΤΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΤΑΝ (ΕΥΚΑΡΠΙΑ, 6/3/2014)

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, σύντροφοι και συντρόφισσες
 Εργαζόμενοι και Εργαζόμενες, Κάτοικοι της Ευκαρπίας , της Πολίχνης, της Σταυρούπολης , όλων των Δυτικών συνοικιών αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης
   
   Ζούμε  σε μια περιοχή με έντονα τα περιβαλλοντικά προβλήματα.  Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στη λίστα των δέκα ευρωπαϊκών πόλεων με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση (PM10), οι έξι πόλεις είναι ελληνικές. Μεταξύ αυτών πρώτη είναι η  Θεσσαλονίκη .
   Το ίδιο καταγράφει και έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που κατατάσσει την Θεσσαλονίκη στις  πόλεις με την πιο επιβαρημένη ατμόσφαιρα και με υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στον αέρα, η οποία είναι πηγή κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Τα αιωρούμενα σωματίδια PM10, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα και επικάθονται στον ανθρώπινο πνεύμονα, ξεπερνούν σε καθημερινή βάση τα ανώτατα όρια.
     Πιο συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει  υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου των 50 mg/m3  περίπου στο 68% των ημερών  του έτους.
   Το σημαντικότερο είναι ότι από τις μετρήσεις που έγιναν σε περιοχές που βρίσκονται πλησίον της βιομηχανικής δραστηριότητας, αποδεικνύεται ότι οι δήμοι των δυτικών συνοικιών  εμφανίζουν  διπλάσια επίπεδα από τα όρια που βάζει η Διεθνής Κοινότητα.

      Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο το 2002 το 66% των περιστατικών βρογχίτιδας που καταγράφηκαν σχετίζονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς συνέβησαν σε μέρες με υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.   
       H ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει θεαματικά τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Aυτό  έδειξε έρευνα του AΠΘ, κατά την οποία μελετήθηκαν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών σε βάθος δεκαετιών.
     Eγιναν συγκρίσεις ανάμεσα στο ανατολικό αστικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης και τη δυτική βιομηχανική περιοχή της. Tο  συμπέρασμα ήταν:
    «Ενώ το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες παρέμεινε σταθερό στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, το ποσοστό θανάτων από θρομβοεμβολικά αίτια διπλασιάστηκε στη βιομηχανική περιοχή και στις Δυτικές συνοικίες».
      Κάθε κάτοικος της πόλης και της περιοχής μας,  χάνει 10-12 μήνες από το προσδόκιμο ζωής του, δηλαδή ζει περίπου ένα χρόνο λιγότερο απ' όσο αν τα επίπεδα ρύπανσης ήταν χαμηλότερα.
     Επίσης, χάνει 1,5 ημέρα εργασίας ετησίως εξαιτίας καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, εκατοντάδες άτομα εισάγονται σε νοσοκομεία για παθήσεις που οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα, ενώ σε οικονομικά μεγέθη εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοστίζουν περίπου 751.000.000 ευρώ το χρόνο στην οικονομία της πόλης, που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της περιοχής.
           Αναφέραμε αυτά τα στοιχεία περιληπτικά, για να δείξουμε ότι το  πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι έντονο για την  περιοχή των Βορειοδυτικών συνοικιών της Πόλης μας, και επηρεάζει πρώτα απ΄ όλα τις λαϊκές συνοικίες και γειτονιές, που κατοικούνται από μεροκαματιάρηδες, και βιοπαλαιστές .
    Τα μέτρα που παίρνονται για την προστασία από την ρύπανση είναι ανύπαρκτα , με αποτέλεσμα να οξύνονται οι συνθήκες ζωής μας, και ιδιαίτερα των παιδιών μας που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία.
   Συγκεντρωθήκαμε  σήμερα εδώ  για να διατρανώσουμε την ριζική αντίθεση μας  στο  περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας  με την αδειοδότηση που δόθηκε από την συγκυβέρνηση για  καύση  απορριμμάτων από την βιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» που βρίσκεται  μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή.
    Στο εργοστάσιο του «ΤΙΤΑΝ»  θα γίνονται καύσεις υλικών που εκλύουν μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό, χρώμιο, βινίλιο και άλλα τοξικά υλικά και  σύμφωνα με μελέτη της «Γκρινπίς»,  σε παρόμοιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί αύξηση θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα έως 670% κι έχει διπλασιαστεί η πιθανότητα λευχαιμίας σε μικρά παιδιά.
    Σημειώνουμε ότι εδώ και χρόνια ξένα και ντόπια μονοπώλια πιέζουν να καθιερωθεί και στη χώρα μας η μέθοδος της καύσης των στερεών αποβλήτων, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει.  Θυμίζουμε την συνεργασία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ του κ. Μπόμπολα  με τον πολυεθνικό κολοσσό Suez  για την κατασκευή ακριβώς εγκαταστάσεων καύσης.
      Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η δήθεν περιβαλλοντική ΕΕ αναθεώρησε την Κοινοτική Οδηγία - πλαίσιο για τα απόβλητα, αναβαθμίζοντας την καύση των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων σε μέθοδο... ενεργειακής αξιοποίησης! βαφτίζοντάς την μάλιστα ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας , που μπορεί και να επιδοτείτε.
      Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν βάλει πλάτη και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ , ΝΔ και των συνοδοιπόρων τους  την τελευταία 20ετία, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί και με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική που καθυστέρησε την εφαρμογή του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών διαχείρισης απορριμμάτων.
     Έχουν βάλει πλάτη οι Τοπικές διοικήσεις (Δήμαρχοι της περιοχής μας), που αποδέχτηκαν την λύση της καύσης, αρχικά σε Μαυροράχη, και τώρα ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, και στα πλαίσια των «αρχών» της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης οικονομίας που προωθούν Ε.Ε. και κυβερνήσεις, μαζί με όλους τους λάτρεις του ευρομονόδρομου, στο τετελεσμένο γεγονός της αδειοδότησης για καύση στον ΤΙΤΑΝΑ. 
   Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής εξυπηρέτησης ενός τέτοιου σχεδιασμού να αναφέρουμε την  προγραμματική σύμβαση ύψους 1.000.000 ευρώ!!! Δήμου  Νεάπολης- Συκεών, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ και Α.Π.Θ. για μελέτη καύσης βιομάζας και άλλων υλικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα πολιτικά του συμπεράσματα.    
      Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα το γιατί επιμένει  τόσο πολύ ο  ΦΟΣΔΑ (πρώην Σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης) και η  ΠΕΔΕ  στην κατασκευή  του Σταθμού  Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας σε έκταση 100  στρεμμάτων  δίπλα ακριβώς από το «ΤΙΤΑΝ» παρά και ενάντια στις ηρωικές κινητοποιήσεις και  προτάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής  για χωροθέτησή του , σε έκταση εκτός κατοικημένης περιοχής.
     Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούνται οι μεγάλοι ντόπιοι και ξένοι όμιλοι, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να καθιερώσουν και στη χώρα μας την καρκινογόνα καύση ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων (άλλωστε αρκετούς από τους εκπροσώπους τους έχουν υποδεχτεί στα γραφεία τους οι κάθε φορά  υπουργοί Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια).
     Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα κυριότερα αποτελέσματα της καύσης σύμμεικτων στερεών αποβλήτων είναι:
  • Εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνων αερίων ρύπων (διοξίνες, επικίνδυνα μικροσωματίδια επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα). Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι μόλις 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης σε ένα κυβικό μέτρο αέρα μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις.
  • Παραγωγή «ειδικών» και επικίνδυνων στερεών, καθώς και τοξικών υγρών αποβλήτων.
  • Αυξημένη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αντικίνητρο για την ανακύκλωση.
Αγαπητοί φίλοι
    Για μας τα απορρίμματα είναι μέρος του παραγόμενου προϊόντος  του τόπου μας, συμβάλλαμε με την εργατική μας δύναμη στην παραγωγή τους, και στην παραγωγή υπεραξίας. Σήμερα  μπορεί φαινομενικά να μην «βλέπουμε» την αξία χρήσης τους, αυτό όμως δεν τα καθιστά και άχρηστα.
     Δίνουμε  ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ)  σε όλη τη χώρα, καθώς είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Το αντικείμενο ειδικότερα της μεταφόρτωσης, της επεξεργασίας και της υγειονομικής ταφής, με τον τρόπο που υλοποιείται έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο σύνολο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων  και στο πενιχρό εισόδημα, όσο απόμεινε, της λαϊκής οικογένειας.
     Παίρνουμε επίσης υπόψη, ότι το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό δίνουν ιδιαίτερο βάρος, σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και έντασης του ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού, στη διαχείριση των αποβλήτων ως «πόρων», που προσφέρονται για την αποδοτική, για το κεφάλαιο, επένδυση μέρους των συσσωρευμένων κερδών και  απόκτησης υπερκέρδους από την διαχείρισή τους, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους τις συνθήκες  ζωής μας και των παιδιών μας, και επιβαρύνοντας με τοξικούς ρυπαντές το περιβάλλον. Ρυπαντές που σε συνέργεια με άλλους, μετασχηματίζονται (βάσει του νόμου της διαλεκτικής, της μετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα), σε ποιοτικά ανώτερους ρυπαντές που προκαλούν τερατογενέσεις, νεοπλασίες κ.λ.π.
     Για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων οι Κυβερνήσεις προωθούν την  καθολική, μέσω των ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας και της υγειονομικής ταφής των ΑΣΑ, την επιλογή επικίνδυνων για το περιβάλλον και την υγεία μεθόδων με άξονα τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων και προοπτική την καύση τους, τη μετατόπιση του αυξημένου κόστους επεξεργασίας (χάρη και στα υπερκέρδη που θα αποκομίσουν οι 4 – 5 επιχειρηματικοί όμιλοι που μετέχουν στο μοίρασμα της πίττας) στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, μαζί με το «χαράτσι ταφής», που με βάση το νόμο ισχύει από 1.1.14 ανεξάρτητα από το πότε θα αρχίσει να εισπράττεται.

Απάντηση σε αυτές τις πολιτικές υπάρχει:
  Σε περιβαλλοντικό επίπεδο η απάντηση  είναι να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος εθνικός (κεντρικός) σχεδιασμός και με βάση αυτόν, να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες όπως:
·         Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης. Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς  όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων ΑΣΑ. Την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας μεταφοράς των απορριμμάτων.
·         Την πλήρη αποκατάσταση των εκατοντάδων μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών και όχι την απλή επιχωμάτωσή τους, όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.
·         Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, που θα παίρνουν υπόψη την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
·         Καμία καύση σκουπιδιών είτε στο  «ΤΙΤΑΝ», είτε στην Μαυροράχη, είτε αλλού.
  Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να δούμε τα εξής:
   Εμείς πιστεύουμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα , η επίλυση του προβλήματος της ορθολογικής διαχείρισης των ΑΣΑ, η υποβάθμιση και καταστροφή του  φυσικού και αστικού περιβάλλοντος , είναι καθαρά πολιτικά προβλήματα. Πηγάζουν από τον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής, από το συγκεκριμένο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, που θεοποιεί τα κέρδη και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της αύξησής τους .
   Οι συνθήκες ζωής στις Λαϊκές γειτονιές , πάνε πακέτο με τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς, με την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας , της παιδείας , της κοινωνικής πρόνοιας. Με την ιδιωτικοποίηση φυσικών αγαθών όπως το νερό, και ο δασικός πλούτος.
   Η περιβόητη «πράσινη» ανάπτυξη δεν είναι τίποτα άλλο από την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.
   Εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο και σε μας ανήκει. Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.  Πρέπει να γίνει υπόθεση του οργανωμένου, μαζικού, ταξικού κινήματος.
   Με Κεντρικό Σχεδιασμό, με Κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων , με σύγκρουση και έξοδο από την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. , με εξουσία Λαϊκή και Λαϊκή οικονομία.   

Αγαπητοί φίλοι
     Εμείς δεν μονοπωλούμε την ευαισθησία για το περιβάλλον. Ξέρουμε πρώτα απ΄ όλα ότι το ίδιο ανησυχούν με εμάς και όλοι οι εργαζόμενοι κάτοικοι της Ευκαρπίας, της Σταυρούπολης , της Πολίχνης  των υποβαθμισμένων βορειοδυτικών συνοικιών , και όλου του Νομού μας.
    Γνωρίζουμε ότι ανησυχούν το ίδιο οι εργαζόμενοι στις ρυπογόνες βιομηχανίες που επηρεάζεται άμεσα η ζωή τους από την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας,  και ας τους επιβάλλουν το Νόμο της σιωπής τα αφεντικά τους.   
   Ξέρουμε ότι υπάρχουν μερικοί επιστήμονες που κάνουν πραγματική έρευνα για την ρύπανση στην περιοχή μας , και αναδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα , όπως επίσης ξέρουμε ότι υπάρχουν επιστήμονες και εκπαιδευτικά ιδρύματα που κάνουν έρευνα κατά παραγγελία των βιομηχάνων αφεντικών τους, και αυτοί πρέπει να απομονωθούν.
   Επίσης ξέρουμε  ότι υπάρχουν και αυτοί που ωφελούνται από την ρύπανση. Είναι πρώτα απ΄ όλα  οι Βιομηχανίες ντόπιες και ξένες που θέλουν  τα κέρδη τους  να αυξάνονται συνέχεια , μην υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι τα συμφέροντα αυτά που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος , επιδιώκουν την αύξηση των κερδών τους.
     Αυτοί που ξιφουλκούν σήμερα εναντίον της καύσης, που φόρεσαν και στον Δήμο μας τον μανδύα του «Ανεξάρτητου»  δεν έχουν ακούσει τίποτα για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης από την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις στην Χώρα μας?
   Δεν πήραν χαμπάρι ότι παρόμοιες άδειες δόθηκαν στην ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, στο «ΤΙΤΑΝ» στο Καμάρι Βοιωτίας, σε βιομηχανία στην Λάρισα? και  προωθούνται και σε άλλες  περιοχές?
   Δεν άκουσαν ότι  ομόφωνα η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας  που κυριαρχούν οι πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ  της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα συμπληρώματα τους    λέει ναι στην καρκινογόνο καύση.
   Δεν αντιλαμβάνονται ότι η αντιδραστική  μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» έγινε ακριβώς γιατί πρέπει να υπηρετηθούν καλλίτερα τα κέρδη των επιχειρηματιών ? 
    Είναι ο «Καλλικράτης» που έγινε θεσμός για τους επιχειρηματίες, με το λαό στη γωνία, με το λαό να συμμετέχει μόνο και μόνο για να περνάει η κυρίαρχη πολιτική.
     Τα λέμε αυτά γιατί για μας,  οι εργαζόμενοι πρέπει και να ενημερώνονται για τις προθέσεις όλων μας, αλλά και να βγάζουν και τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα . Γιατί πρέπει να ξεχωρίζουν ποιοι τους λένε την αλήθεια και ποιοι υποκρίνονται.
   Δεν μπορούν να υπερασπίζονται τα Λαϊκά προβλήματα, και να προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον  αυτοί που προωθούν την εταιρική κοινωνική ευθύνη και εκλιπαρούν τους βιομηχάνους της περιοχής να συμβάλλουν στα συσσίτια για τους ανέργους, θέλοντας έτσι να τους συνηθίσουν σε συνθήκες πτωχοκομείου, όπως αρκετοί Δήμαρχοι της περιοχής μας.
  Υποκρίνονται όσοι στα λόγια υπερθεματίζουν για το περιβάλλον , αλλά δεν μπορούν να δουν ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές , όπως και η απόφαση για την καύση αποβλήτων και απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ» , πάνε πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα  , με τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις , με τις πολιτικές της Ε.Ε.
     Απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να συντελεστεί στην γειτονιά μας , ένα πρέπει να είναι το σύνθημά μας . Ή αυτοί , ή Εμείς . Οι βιομήχανοι και όσοι ωφελούνται από αυτές τις πολιτικές, είναι οι λίγοι. Οι εργαζόμενο είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία. Απομονώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις που ευνοούν την πολιτική τους, μπορούμε όλοι μαζί – Εργάτες - αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες- Νεολαία- Γυναίκες- να χτίσουμε τη δική μας ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία. 
    Από όσα αναφέραμε παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι και για τα ζητήματα του περιβάλλοντος , όπως και συνολικά της κοινωνίας ενιαία πρέπει να είναι η απάντησή μας. Ισχυρό Κ.Κ.Ε. στην ευρωβουλή. Ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας   και στον Δήμο Παύλου Μελά.
  

Βούρτσας Γεώργιος

MsC Δασολόγος –Περιβαντολλόγος
Υποψήφιος Δήμαρχος

(ομιλία σε συγκέντρωση του Κ.Κ.Ε. στην Ευκαρπία)