Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας: Όχι στην καρκινογόνο καύση των σκουπιδιώνΤην προώθηση της καρκινογόνου καύσης των σκουπιδιών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η«Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνει:
«Δεν πέρασε πολύς καιρός από τον ξεσηκωμό όλων των κατοίκων των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ για καύση αποβλήτων, η οποία έβαλε τότε φρένο στα σχέδια του ΤΙΤΑΝ.
Κι έρχεται σήμερα η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος, να εγκρίνει την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και να δώσει άδεια καύσης απορριμμάτων και "εναλλακτικών καυσίμων". Αυτή, εξάλλου, είναι και η πολιτική της ΕΕ, που προωθεί την καύση σκουπιδιών. Ταυτόχρονα προχωρά η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία.
Η ΕΕ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν "αναβαθμίσει" την καρκινογόνο καύση αποβλήτων σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Η πολιτική αυτή ωφελεί ελάχιστους μονοπωλιακούς ομίλους, που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο και κερδοσκοπούν με την ιδιωτικοποίηση σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούμε να πληρώνουμε πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αλλά και να υποστούμε τις βαριές και τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο περιβάλλον και την υγεία του λαού.
Με βάση την άδεια που πήρε, τι μπορεί να καίει το ΤΙΤΑΝ:
Μπορεί να καίει πλαστικά, καουτσούκ, υφάσματα και υπολείμματα ανακύκλωσης. Τα υπολείμματα, δηλαδή, υλικών που υπάρχουν στους μπλε κάδους, καθώς και υπολείμματα από την ανακύκλωση αυτοκινήτων ή άλλων υλικών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση, καμία ουσιαστική διαδικασία για την απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών που περιέχονται σε τέτοια υλικά. Ακόμη μια φορά υπηρετούν την κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφήνουν τις δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους και την υγεία των εργαζομένων, των κατοίκων στην άκρη.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι κυβερνήσεις, ΕΕ και οι Τοπικές Διοικήσεις (Δήμοι, Περιφέρεια, Σύνδεσμος ΟΤΑ) εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί:
- Καμιά καύση αποβλήτων, ούτε στο ΤΙΤΑΝ, ούτε στη Μαυροράχη.
- Να μπει φραγμός στην πανάκριβη, αντιπεριβαλλοντική, επικίνδυνη για την υγεία και εχθρική προς την ανακύκλωση, καύση των απορριμμάτων, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ.
- Να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του ΣΜΑ σε αυτή την περιοχή και να μετατεθεί σε έκταση μακριά από κατοικημένη περιοχή.
- Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, η επιλογή κατάλληλων σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), η ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται και η χωροταξικά ορθολογική κατανομή των μονάδων επεξεργασίας και απόθεσης των απορριμμάτων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό, για να αποκρουστούν αυτά τα σχέδια και τονίζει:
«Γίνεται σήμερα επίκαιρη η πάλη ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που την υποστηρίζουν, για μια άλλη πολιτική και εξουσία, που θα αντιμετωπίσει σχεδιασμένα και ολοκληρωμένα και τα ζητήματα του περιβάλλοντος.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο ψήφου των λαϊκών στρωμάτων στις επερχόμενες εκλογές και ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, τόσο στην ευρωβουλή, όσο και των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Δήμους και την Περιφέρεια».