Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

"Εργαλείο" για ποιον οι ΜΚΟ;
Μερικά από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τους εργαζόμενους, τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, με αφορμή την υπόθεση της λεγόμενης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ, στελέχη της οποίας διώκονται για αδικήματα που προκάλεσαν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, σκόπιμα κρύβονται. Τι αναδεικνύεται από την πλειοψηφία των αστικών Μέσων Ενημέρωσης; Ποιος πολιτικός έχει την ευθύνη για τις χρηματοδοτήσεις, πόσα λεφτά φαγώθηκαν, ποιος τα έφαγε; Ναι, όλα αυτά πρέπει να έρθουν στο φως, να ολοκληρωθούν οι έρευνες, να αποδοθούν ευθύνες. Ομως, η υπόθεση δεν πρέπει να μείνει μόνο εκεί.
Το ερώτημα είναι σε ποιους είναι χρήσιμες οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Θυμίζουμε ότι, όταν πρωτοεμφανίστηκαν, διαφημίστηκαν ως εργαλεία «συμμετοχής», ως όργανα της «κοινωνίας των πολιτών», σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Εχουμε, λοιπόν, και λέμε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στηρίξει και χρηματοδοτήσει, μέσω κοινοτικών πακέτων, ΜΚΟ, για να προπαγανδίσουν σάπιες αξίες και να υλοποιήσουν την αντιλαϊκή της πολιτική. Το ίδιο βεβαίως και οι ελληνικές κυβερνήσεις.


Θυμίζουμε, από το πολύ πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας, ότι με νόμο ανατέθηκε σε ΜΚΟ η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με 5μηνη απασχόληση σε δήμους για 625 ευρώ το μήνα, αξιοποιώντας την ανάγκη για μεροκάματο χιλιάδων ανέργων. Αυτές οι ΜΚΟ εισέπρατταν το 5% της αμοιβής του κάθε εργαζόμενου!..*

Θυμίζουμε, επίσης, ότι με τις ευλογίες δήμων, δημοτικών παρατάξεων και άλλων οργανώσεων που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πολλές ΜΚΟ έχουν αναλάβει ακόμα και δράσεις Υγείας - Πρόνοιας.**
Υπουργεία Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο χρηματοδοτούν το έργο τέτοιων οργανώσεων, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, αλλά με πραγματικό στόχο να ανοιχτούν νέοι δρόμοι για το μπάσιμο πολυεθνικών σε τομείς της οικονομίας σε διάφορες χώρες. Δημιουργήθηκαν ΜΚΟ με αμιγώς πολιτικο-οικονομικές δραστηριότητες, που προσπάθησαν να διεισδύσουν σε ανατολικοευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, όπως το περίφημο «Ιδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας» του πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. *** 
Βεβαίως, υπάρχουν και ΜΚΟ που δεν κατατάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες, αν και είναι εξαιρέσεις στον κανόνα.
Οι λεγόμενες ΜΚΟ αποτελούν χρήσιμα και ουσιαστικά εργαλεία στα χέρια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων. Πότε αξιοποιούνται για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Πότε μπαίνουν μπροστά και στήνουν μηχανισμούς, για να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική. Πότε εμφανίζονται σαν προστάτες του περιβάλλοντος από τη δράση των μονοπωλίων, αλλά τελικά αποκαλύπτονται ως βαλτοί του ενός ή του άλλου ανταγωνιστή. Και πότε είναι ένα από τα καλύτερα οχήματα ιμπεριαλιστικής διείσδυσης με το προσωπείο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι αναρίθμητες.

*Στον Δήμο Παύλου Μελά έχουν γίνει απανωτές προσλήψεις με το εν λόγω καθεστώς (εργολαβία ΜΚΟ) με την ΜΚΟ να εισπράττει το 5% από τις μικτές αποδοχές κάθε εργαζόμενου. Αλλά για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή δηλώνει "αθώα του αίματος" ενώ κατά τ' άλλα ο Δήμαρχος κόπτεται για τα "εργασιακά δικαώματα"...

**Η Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν απ' τις πρώτες που υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τη ΜΚΟ «Νόστος» (Ιούλης 2011, πράξη 233) ζητώντας 140 εργαζομένους - τελικά εγκρίθηκαν 80 - για «κοινωφελή εργασία» με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης με τον - τότε - πρόεδρο της ΜΚΟ «Νόστος» Δημήτρη Χριστοφορίδη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Κορυδαλλού. 
Η ΜΚΟ «Νόστος» πήρε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και απ' τους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας - Ρέντη, όπου οι δημοτικές αρχές στηρίζονται κατά βάση απ' το ΠΑΣΟΚ. Η ΜΚΟ εισέπραξε προμήθεια 5% επί των 625 ευρώ. Μάλιστα όταν το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τον κατάλογο με τις ΜΚΟ που πήραν προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» τότε ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Νόστος» παραιτήθηκε.
 Ακόμα, στο Κοινωνικό Ιατρείο  ο Δήμος Νέας Ιωνίας προχώρησε «σε δωρεάν εμβολιασμό των Ανασφάλιστων παιδιών στις 19/12/2012» σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ». Η εν λόγω ΜΚΟ έχει ως σκοπό τη «δωρεάν προσφορά ιατρικής βοήθειας σε άτομα ή πληθυσμούς που έχουν ανάγκη σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου» και ο «παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διοργάνωσης, χρηματοδότησης, υποστήριξης και εν γένει διευκόλυνσης ιατρικών αποστολών σχεδιασμένων με βάση τις τοπικές ανάγκες, σε διάφορα σημεία της γης». Μάλιστα στο διαδίκτυο υπάρχει μια αποστολή της στην Αιθιοπία που παρουσιάζει η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη.
Κι όλα αυτά όταν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε τότε (22.11.2012) τους δωρεάν εμβολιασμούς για τα ανασφάλιστα παιδιά. Μάλιστα στη Νέα Ιωνία υπήρχε - μέχρι το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ - ειδικό κέντρο για τη μάνα και το παιδί, ενώ παλιότερα υπήρχε και το πρώην ΠΙΚΠΑ (Ιατροκοινωνικό Κέντρο). 
 Αλήθεια, πόσο υποκριτικό είναι να κατακευραυνώνει τις ΜΚΟ στο δημ.συμβούλιο (24 Φλεβάρη) ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όταν το κόμμα του είναι χωμένο μέχρι τα μπούνια στις ΜΚΟ;

***Να θυμηθούμε τις δράσεις της OTPOR για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούν ναζιστικές ομάδες στην Ουκρανία.