Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!


 

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμου Παύλου Μελά


Θεσσαλονίκη 14.2.2014

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τον ξεσηκωμό των κατοίκων των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ για καύση αποβλήτων, που έβαλε τότε φρένο στα σχέδια του ΤΙΤΑΝ.
Κι έρχεται σήμερα η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος, να εγκρίνει την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και να δώσει άδεια καύσης απορριμμάτων και «εναλλακτικών καυσίμων». Αυτή, εξάλλου, είναι και η πολιτική της ΕΕ σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, που θεωρεί τα απόβλητα «ενεργειακό πόρο» και προωθεί την καύση τους μεταξύ άλλων και στις τσιμεντοβιομηχανίες. Ταυτόχρονα προχωρά η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, θέση ακατάλληλη, επειδή έτσι συμφέρει το κεφάλαιο, την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές.
Η ΕΕ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν «αναβαθμίσει» την επικίνδυνη για την υγεία, με όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, καύση αποβλήτων από μέθοδο διάθεσης σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Η πολιτική αυτή διατηρεί, στο πλαίσιο του σκληρού ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού, τα «κεκτημένα» των μονοπωλιακών ομίλων της καύσης, που κερδοσκοπούν σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούμε να πληρώνουμε πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αλλά και να υποστούμε τις βαριές και τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού.
            Μια ειδική πλευρά της πιο πάνω «αξιοποίησης» των αποβλήτων είναι η καύση τους σε τσιμεντοβιομηχανίες. Ας δούμε συγκεκριμένα, με βάση την άδεια που πήρε, τι μπορεί να καίει το ΤΙΤΑΝ:
Μπορεί να καίει πλαστικά, καουτσούκ, υφάσματα και υπολείμματα ανακύκλωσης (τα υπολείμματα, δηλαδή, από τη διαλογή στα ΚΔΑΥ των υλικών που υπάρχουν στους μπλε κάδους και από τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων – ΜΕΑ), καθώς και υπολείμματα από την ανακύκλωση αυτοκινήτων ή άλλων υλικών. Και, ακόμη χειρότερα,  όλα αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση, καμία ουσιαστική διαδικασία για την απομάκρυνση των καρκινογόνων και άλλων επικίνδυνων ουσιών που περιέχονται σε τέτοια υλικά. Ακόμη μια φορά υπηρετούν την κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφήνουν στην άκρη τις δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους και την υγεία των εργαζομένων, των κατοίκων.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι κυβερνήσεις, Ε.Ε. και οι Τοπικές Διοικήσεις (Δήμοι, Περιφέρεια, Σύνδεσμος ΟΤΑ) εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
- Καμιά καύση αποβλήτων, ούτε στο ΤΙΤΑΝ, ούτε στη Μαυροράχη.
- Να μπει φραγμός στην πανάκριβη, αντιπεριβαλλοντική, επικίνδυνη για την υγεία και εχθρική προς την ανακύκλωση, καύση των απορριμμάτων, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ.
- Να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του ΣΜΑ στην περιοχή και να μετατεθεί μακριά από κατοικημένη περιοχή.
- Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 - Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, η επιλογή κατάλληλων σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών), η ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και των απορριμμάτων που δεν υποβάλλονται σε ανακύκλωση καθώς και η χωροταξικά ορθολογική κατανομή των μονάδων επεξεργασίας και απόθεσης των απορριμμάτων, με κριτήρια που θα σέβονται τους όρους διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων.
Καλούμε το Λαό της περιοχής σε  ξεσηκωμό, για να αποκρουστούν αυτά τα σχέδια!

Γίνεται σήμερα επίκαιρη η πάλη ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που την υποστηρίζουν, για μια άλλη πολιτική και εξουσία, που θα αντιμετωπίσει σχεδιασμένα και ολοκληρωμένα και τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

            Αυτή η κατάσταση πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο ψήφου των λαϊκών στρωμάτων στις επερχόμενες εκλογές και ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, τόσο στην ευρωβουλή, όσο και με τη στήριξη των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμους και την Περιφέρεια.