Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Έκθετοι οι θεσσαλονικείς στους ρύπους της ΤΙΤΑΝ» με ευθύνη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ


Τη συμπόρευση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοτική Αρχή αφήνοντας τους Θεσσαλονικείς έκθετους στους ρύπους της «ΤΙΤΑΝ», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζει πως αυτό το γεγονός «ήταν αναμενόμενο» «αλλά προκαλεί γέλια, κλάματα και αγανάκτηση η στάση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης στο θέμα της καύσης απορριμμάτων στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ». Έτσι, τονίζει πως το δίδαγμα είναι ότι «δοκιμάζοντας "σωτήρες" ο λαός, βλέπει τη κατάσταση να χειροτερεύει. Είναι ώρα να πάρει ο ίδιος τη τύχη του στα δικά του χέρια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ζέρβας: Όλα για την κυβέρνηση και τους μεγάλους ομίλους.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενεργή συμπολίτευση... (σε ρόλο -δήθεν- αντιπολίτευσης).

Οι θεσσαλονικείς έκθετοι στους ρύπους ΤΙΤΑΝ με ευθύνη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Το περιμέναμε από τη διοίκηση του Δήμου και άλλες παρατάξεις.

Το περιμέναμε αλλά προκαλεί γέλια, κλάματα και αγανάκτηση η στάση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης στο θέμα της καύσης απορριμμάτων στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Η οποία μεθοδεύεται με την προωθούμενη αδειοδότηση της από την κυβέρνηση και έχει ξεσηκώσει την αγωνιστική αντίδραση των χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, εκατοντάδων φορέων, δήμων της περιοχής. Ενώ πολλοί επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν (και η αντίστοιχη πείρα από το Βόλο και αλλού επιβεβαιώνει) ότι θα προκληθεί σημαντικότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση όχι μόνο της δυτικής αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης (καθώς ο αέρας και το περιβάλλον δεν γνωρίζουν από σύνορα).

Η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος και η ανακύκλωση θυσιάζονται για τα κέρδη της ΤΙΤΑΝ.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" εδώ και πολλές ημέρες είχε καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο (κοινοποιώντας το στους επικεφαλής των παρατάξεων) με το οποίο καταδικάζεται η μεθόδευση ΤΙΤΑΝ - κυβέρνησης και ζητείται η άμεση διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και συμψηφισμούς (στους οποίες δεν χωρά η υγεία του λαού).

Και ενώ σιγή επικράτησε όλες αυτές τις ημέρες, σήμερα (9.6.2020) και 15 λεπτά πριν την έναρξη ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο (δια περιφοράς) επί του ψηφίσματος της "Λαϊκής Συσπείρωσης", η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε άλλο σχέδιο ψηφίσματος δηλώνοντας ότι δεν θα υπερψηφίσει το ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Στο ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ουσιαστικά κατηγορείται μόνο για τη διαδικασία (εν κρυπτώ και μέσα στην καραντίνα - γεγονός που αληθεύει) ενώ για την ουσία του κινδύνου προτείνονται ατέρμονες "κοινωνικοί διάλογοι", ενημέρωση από την ΤΙΤΑΝ για τους κινδύνους της επένδυσης του (!!!), έκφραση άποψης επιστημονικών φορέων (ήδη διατυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες για την παρόμοια περίπτωση του Βόλου).

Η διοίκηση Ζέρβα το κάνει "ευθέως" : με τη κυβέρνηση και την ΤΙΤΑΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά μέσα από το "διάλογο", συμψηφισμούς με το αίτημα των κατοίκων, παζάρια με την εταιρία για το πόσα ψίχουλα θα δώσει για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, να αφεθούν απερίσπαστοι στο "ρυπογόνο" έργο τους ΤΙΤΑΝ και κυβέρνηση. Γι' αυτό οι μισοί σύμβουλοι του ψήφισαν κατά του ψηφίσματος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" μαζί με το Ζέρβα και οι άλλοι μισοί απείχαν.

Ήταν αναμενόμενο!

Γιατί (μετά τη πρώτη σχετική νομοθεσία της τότε κυβέρνησης ΝΔ, το 2012) είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που με δική της νομοθεσία (α. Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της 15 Δεκέμβρη 2015, β. τη στρατηγική του για την κυκλική οικονομία το Δεκέμβρη του 2018 και γ. τη σχετική συμφωνία του υπουργείου Ενέργειας με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας στις 3 Ιούλη 2019 - λίγες μέρες πριν τις εκλογές) θεσμοθέτησε τη καύση των απορριμμάτων.

Πως μπορούσε μετά από αυτή τη "κολλεγιά" με τους βιομηχάνους και το κεφάλαιο να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το καθαρό, κρυστάλλινο, πέρα από όρους, προϋποθέσεις και παζάρια, ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης";

Δίδαγμα:

Δοκιμάζοντας "σωτήρες" ο λαός, βλέπει τη κατάσταση να χειροτερεύει.

Είναι ώρα να πάρει ο ίδιος τη τύχη του στα δικά του χέρια».