Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Να ανακληθεί η άδεια για την καύση απορριμμάτων από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ»

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν έχει απέναντί του μια «ανήθικη» τσιμεντοβιομηχανία η οποία δεν νιώθει την «εταιρική κοινωνική της ευθύνη», αλλά έναν δυναμικό κλάδο, όπως αυτός της «πράσινης ανάπτυξης»  στον οποίο συγκρούονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με αφορμή τη νέα αδειοδότηση καύσης των επικίνδυνων για την υγεία απορριμματογενών καυσίμων RDF-SRF από τον  όμιλο «ΤΙΤΑΝ».

Υπογραμμίζει ότι η μάχη -για να κερδηθεί ο πόλεμος- συνεχίζεται με κύριο αίτημα την ανάκληση της άδειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο όμιλος "ΤΙΤΑΝ". Προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση της ΝΔ ικανοποίησε ακόμα μια επιθυμία του κεφαλαίου, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του ομίλου να διασφαλίσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του, ιδιαίτερα στην περίοδο της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απόφαση βαθιά ταξική, πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης, με ρόλο διεκπεραιωτή την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η "επόμενη μέρα" της αδειοδότησης πρέπει να βρει τον λαό ακόμα περισσότερο ενωμένο και οργανωμένο, έτσι ώστε με μαχητικούς, μαζικούς αγώνες να καταφέρει την ανάκληση της αδειοδότησης. Αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες καραντίνας και των αντίστοιχων μέτρων απαγόρευσης, για ακόμα μια φορά φαίνεται η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πάλης να αναχαιτίζει αντιλαϊκές εξελίξεις, να ανακόπτει φιλομονοπωλιακούς σχεδιασμούς.

Η μάχη συνεχίζεται για να κερδηθεί ο πόλεμος!

Γιατί απέναντί του ο λαός δεν έχει έναν ξεχωριστό κεφαλαιοκράτη, αλλά μια ολάκερη τάξη εκμεταλλευτών. Απέναντί του δεν έχει μια "ανήθικη" τσιμεντοβιομηχανία η οποία δεν νιώθει την "εταιρική κοινωνική της ευθύνη", αλλά έναν δυναμικό κλάδο, όπως αυτός της "πράσινης ανάπτυξης" και της Ενέργειας, στον οποίο συγκρούονται σφοδρά ισχυρά οικονομικά συμφέροντα πολλών αστικών τάξεων διαφορετικών χωρών.

Στο επίκεντρο της κριτικής πρέπει να θέσει ο λαός και τους ενόχους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη που δεν είναι διαφορετικοί από το πολιτικό προσωπικό των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, δηλαδή οι κυβερνήσεις διαχρονικά, τα πολιτικά τους στελέχη στην Τοπική Διοίκηση, σε δήμους και Περιφέρειες. Πολλοί από αυτούς εμφανίστηκαν και εμφανίζονται ως “όψιμοι” εχθροί της καύσης, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά λύκοι με προβιά αρνιού, όπως αποδείχθηκε και από τις ίδιες τις εξελίξεις. Βρέθηκαν μπροστά στο λαϊκό κίνημα με τον "δούρειο ίππο" της διαβούλευσης και του στημένου διαλόγου για να αναχαιτίσουν τη λαϊκή οργή που μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Καλλιεργούν την αυταπάτη ότι θύμα και θύτης μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, χωρίς να λένε ότι θα είναι ένας διάλογος με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού. Προσπαθούν να πλήξουν την οργάνωση των κινητοποιήσεων, καλλιεργώντας ότι δεν χρειάζεται κίνημα διεκδίκησης, αλλά μονάχα ένας “πολιτισμένος” διάλογος. Όσο ο λαός θα βάζει στην άκρη αυτά τα επικίνδυνα κελεύσματα και τις λυκοσυμμαχίες, τόσο θα κερδίζει ο αγώνας του έδαφος και δυναμική.

Ο λαός πρέπει βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες, οι οποίες βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των επιδιώξεων του ομίλου για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Με κύριο αίτημα την ανάκληση της άδειας, τώρα πρέπει:

  • Να εξαιρεθεί οριστικά από τον ΠΕΣΔΑ η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και η καύση των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώνουμε.

  • Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Όχι στην εμπορευματοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

  • Να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Να λειτουργούν σωστά όλοι οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ της περιοχής.

  • Να προχωρήσουν, με κρατική ευθύνη και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας, ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

  • Να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας με πρωτεύοντα ρόλο την πρόληψη των νοσημάτων.

  • Να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.

Ως ΚΚΕ καλούμε τον λαό της περιοχής και ολόκληρης της πόλης να δώσει μαχητική συνέχεια στις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις, να μην υποχωρήσει, αλλά τώρα να είναι η στιγμή που θα οξύνει ακόμα περισσότερο την πάλη για τα συμφέροντά του. Να βαθύνει ακόμη περισσότερο τον προσανατολισμό του αγώνα του, να βάλει στο επίκεντρο τον πραγματικά ένοχο για τις εξελίξεις, που δεν είναι διαφορετικός από τον σημερινό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που μόνο δεινά φέρνει για τους λαούς. Να βάλει στην προμετωπίδα του αγώνα του τη μοναδική ρεαλιστική προοπτική, δηλαδή την ανατροπή των σημερινών καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας».