Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Επικίνδυνη καύση τοξικών αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ - ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να δώσει άδεια καύσης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, οργάνωσε την  Τετάρτη 21 του Ιούλη στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ευκαρπίας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του νέου Δήμου Παύλου Μελά (Ευκαρπία, Πολίχνη, Σταυρούπολη).
Καλούμε  τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού να ενεργοποιηθούν και να απαιτήσουν την ανάκληση της απόφασης. Να απαιτήσουν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τις επιστημονικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές μεθόδους, που θα αποκλείει την καύση αλλά και την ιδιωτική επιχειρηματική δράση.
Να διεκδικήσουν την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους με σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της ασφαλούς τελικής διάθεσής τους.
Από τη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ευκαρπία

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, δρόμο σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική που θυσιάζει, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, τα δικαιώματά τους στη ζωή, στην εργασία, στην ασφάλιση και τη σύνταξη, στην υγεία και την παιδεία, στη ζωή σε περιβάλλον υγιεινό, ανέδειξε η συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ευκαρπία, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, ενάντια στην απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να επιτρέψει την καύση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» που βρίσκεται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή.

Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εξέφρασε την απόφασή του να μην επιτρέψει να θυσιάσει τη ζωή του για την κερδοφορία των βιομηχάνων. Αυτό διαδήλωσε και με τη μαχητική πορεία που πραγματοποίησε στους κεντρικούς δρόμους της Ευκαρπίας, λίγα μέτρα μακριά από το εργοστάσιο του «ΤΙΤΑΝ», απαιτώντας μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προστασίας του περιβάλλοντος.
Στη συγκέντρωση μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος του νέου Δήμου Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία). Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία των κατοίκων η καύση των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Αφού κατά τη διαδικασία καύσης εκλύονται μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, χρώμιο, βανάδιο και άλλα τοξικά υλικά, τα οποία συνδέονται με αύξηση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, διπλασιασμό της πιθανότητας λευχαιμίας σε μικρά παιδιά, κλπ.
Ανέδειξε τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των δυνάμεων που κυριαρχούν στην ΚΕΔΚΕ (σχεδόν ομόφωνα αποδέχθηκε την καύση), που προωθούν τις Οδηγίες της ΕΕ για την εφαρμογή της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων.
Κάλεσε τον εργαζόμενο λαό, με κριτήριο την ίδια τη ζωή του, τις επιπτώσεις από τα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται και χτυπούν τα δικαιώματά του, να αποφασίσει να μπει στον αγώνα και να στείλει ισχυρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που καταδυναστεύει τη ζωή του και των κομμάτων που την υλοποιούν και τη στηρίζουν. Να δυναμώσει αποφασιστικά τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης»