Δυναμική συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και μαχητική πορεία «αναπνοής» στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Συλλόγων Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, γονείς, συνταξιούχοι και σύλλογοι γυναικών της πόλης.
Η σημερινή κινητοποίηση ήταν μία ακόμα αγωνιστική «ανάσα» των σωματείων και φορέων που διαμαρτύρονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία στις γειτονιές.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Θ. Τασιούδης από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» (δείτε εδώ βίντεο), η Στ. Δημητριάδου από τους «Φίλους της Γης» (δείτε εδώ βίντεο), ο Μ. Παλάντζας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κ. Μακεδονίας (δείτε εδώ βίντεο), ο Θ. Κοκονάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Κ. Μακεδονίας (δείτε εδώ βίντεο), ο Π. Κολογκούνης πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κ. Μακεδονίας (δείτε εδώ βίντεο), η Α. Μ. Ηλιού εκπρόσωπος των φοιτητών (δείτε εδώ βίντεο) και ο Α. Λέκκας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (δείτε εδώ βίντεο).
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως: «Δίνετε λεφτά στους πετρελαιάδες και στα σχολεία πέφτουνε σοβάδες», «Το μέλλον των παιδιών μας, δεν παίζουμε στα ζάρια, δίκαιο το αίτημα να φύγουν τα φουγάρα» και «Μολύνετε αέρα, βρωμίζετε τη γη μας, θέλετε να πάρετε και τη ζωή μας».
Σημειώνεται πως τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση παλεύουν για:
- Να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση τη νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ». Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής RDF/SRF.
- Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
- Να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.
- Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης όλων των ρύπων της περιοχής, και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο, με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.
- Οι αρμόδιοι δήμοι να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης μέσα στον αστικό ιστό, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Bαριά βιομηχανία και μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων για την υγεία υλικών δεν χωρούν πια στα όρια των πόλεων.
- Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Παύλου Μελά, πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένου στο σύστημα Υγείας, με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη, και αντίστοιχα να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Ευόσμου.