Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στη νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, να εμποδίσουν όσους θέλουν να μετατρέψουν σε θαλάμους αερίων τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, διαδήλωσαν οι δεκάδες εκπρόσωποι των πάνω από 120 φορέων που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην Πολίχνη.
Μέσα από τη μαζική συνέλευση που έγινε στο ανοιχτό θεατράκι Κρύας Βρύσης, καθόρισαν και τις πρώτες κεντρικές δράσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το Σάββατο 30 Μάη οπότε προγραμματίζεται πορεία στους δρόμους της πόλης. Στις 5 Ιούνη Μέρα Περιβάλλοντος θα γίνει μεγάλη μουσική συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη και επίσης μέσα στον Ιούνη, προγραμματίζουν αθλητικό τουρνουά με τίτλο: «Εδώ παίζουμε μπάλα εμείς!».
Από το βήμα της συνέλευσης δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και σωματείων που πήραν το λόγο αλλά και απλοί πολίτες, κατήγγειλαν τη μεθόδευση της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, να επιχειρήσουν εν μέσω πανδημίας, να αδειοδοτήσουν την καύση RDF/SRF από την τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ, στο εργοστάσιό της στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Ανέδειξαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έρθει να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της δυτικής Θεσσαλονίκης, και θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές της, αφού η καύση των RDF/SRF έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων.
Τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις τους όσο και με το πλαίσιο που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση, καταγγέλθηκε ότι η καύση συνδέεται με την προσπάθεια του ομίλου να μειώσει το κόστος παραγωγής του για να αυξήσει ακόμα περισσότερα τα κέρδη του. Και αυτές οι επιδιώξεις του ομίλου κινούνται στις ράγες του νομοθετικού πλαισίου, ευρωπαϊκού και εθνικού, που νομοθέτησαν και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Απέρριψαν κατηγορηματικά την πολυδιαφημιζόμενη «διαβούλευση» και τα «τραπέζια διαλόγου» που προαναγγέλλονται από όσους έστρωσαν το έδαφος για την καύση, προκειμένου να βάλουν στην άκρη τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής.
Όπως διαμήνυσαν «η δύναμη βρίσκεται στην δική μας ενότητα, στον δικό μας αγώνα! (...) Είμαστε κατά της καύσης χωρίς «όρους και προϋποθέσεις».
Διεκδικούμε: Να σταματήσει τώρα η νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ. Nα σταματήσει τώρα η όποια καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.
Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ' τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
Με τον ίδιο τρόπο να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό. Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη.
Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.
Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του λαού.
Εισηγητικά το καλωσόρισμα εκ μέρους της Πρωτοβουλίας έκανε η Σοφία Καλαντίδου, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΑ». Στη συνέχεια μίλησε ο Μιχάλης Σπάσος, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, που παρουσίασε τις επιπτώσεις της καύσης στο περιβάλλον και την υγεία του λαού, ο Στράτος Φουρλάκης από το σύλλογο «Φίλοι του Δάδους» που ανέδειξε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης γιατί η περιβαλλοντική ρύπανση θα επεκταθεί σε όλη την περιοχή. Ο Θανάσης Κοκονάς από την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε τη διοίκηση της περιφέρειας ΚΜ να σταματήσει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιρειών και να πάρει θέση με την πλευρά των κατοίκων. Και προέτρεψε τους πολιτιστικούς, αθλητικούς, και άλλους φορείς να πάρουν τη θέση τους στο πλευρό όσων αγωνίζονται και να σταματήσουν να παίρνουν χορηγίες από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, να σταματήσουν με αυτό τον τρόπο να αθωώνουν στην συνείδηση των μελών τους την δραστηριότητα που μοναδικό σκοπό έχει να εξαγοράσει την φωνή τους.
Η Αθηνά Μπέλλου εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης, ανέδειξε ότι συνολικά ο Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη δημιουργία ΜΕΑ, μονάδων καύσης, κ.λπ., εμποδίζει την πρόοδο στην ανακύκλωση και δημιουργεί νέα τοξικά και επικίνδυνα αέρια, υγρά και στερεά απόβλητα που και μετά την καύση απαιτούν επεξεργασία. Όπως είπε «η ποιότητα ζωής του λαού, η προστασία του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας, θυσιάζονται με οποιοδήποτε κόστος στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».
Ο Θανασης Τασιούδης, μέλος του ΔΣ του σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της υποστελέχωσης όσων απέμειναν να λειτουργούν, συνδέοντάς το θέμα με τις επιδημιολογικές μελέτες που θα μπορούσαν να αποδείξουν το επιβαρυμένο περιβάλλον. Επιπλέον αναφέρθηκε και στις δήθεν προστατευτικές δικλίδες που αφορούν τα όρια ρύπων και επικίνδυνων ουσιών.
Ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ «η Ενότητα», ανέδειξε την ανάγκη οι αγώνες να στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο. Να μην αντιλαμβάνονται τον ΤΙΤΑΝΑ σαν τον μοναδικό εχθρό, αλλά να απαντούν συνολικά στο τρίπτυχο «από ποιον σχεδιάστηκε, με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί, και ποιος τελικά ωφελείται» από μια τέτοια διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Ο Μάριος Παλάντζας, εκ μέρους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που επιβεβαιώνουν ότι το κάθε φορά μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που επιλέγεται συνδέεται με την κερδοφορία που εξασφαλίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και ανέδειξε ότι καμία διαβούλευση, με όποιους όρους και να γίνει, δεν αποτελεί εγγύηση για τα συμφέροντα του λαού.
Ακόμη μίλησαν, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Τσαγκάρης, γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, η Νάσια Παλάντζα, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας, ο Αριστείδης Χαραλαμπίδης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης και κάτοικοι της περιοχής. Δείτε εδώ βίντεο με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας των 126 Φορέων και Συλλόγων η Σοφία Καλαντίδου παρουσίασε το πλαίσιο της συνέλευσης, τις διεκδικήσεις και τις άμεσες δράσεις.