Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας για τη βιομηχανική ρύπανση

Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας για τη βιομηχανική ρύπανση
Σχόλιο για τη συζήτηση - «παρωδία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Τη συζήτηση - «παρωδία» που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 25/11, για το ζήτημα της ρύπανσης - δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και της πιθανής καύσης RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία του ΤΙΤΑΝ, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται πως ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα, τόσο οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" όσο και δεκάδες φορείς με έγγραφο αίτημά τους ζήτησαν να συμπεριληφθούν στα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου το ζήτημα της ρύπανσης - δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και της πιθανής καύσης RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία του ΤΙΤΑΝ, το προεδρείο με ευθύνη της διοίκησης αρνήθηκε την ολοκληρωμένη συζήτηση στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης και έδωσε το λόγο σε 3 εκπρόσωπους των φορέων, για παρεμβάσεις διάρκειας 1,5 λεπτού η καθεμία (!).
Μάλιστα, όταν ζήτησε το λόγο ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σωτήρης Αβραμόπουλος, για διευκρινίσεις πάνω στα θέματα που προγραμματίζονται να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εξηγήσεις για το ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ενταχθεί το θέμα της καύσης των απορριμμάτων στα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν του δόθηκε, αλλά "δημοκρατικά" του έκλεισαν το μικρόφωνο.
Η δέσμευση της διοίκησης ότι θα συζητηθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας - ρύπανσης σε επόμενη συνεδρίαση διατυπώθηκε κάτω από την πίεση του λαού της περιοχής, τη δυναμική των κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος. Τα επικοινωνιακά τερτίπια του κ. Τζιτζικώστα δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας απέναντι στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ. Καθώς όχι μόνο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο, αλλά η διοίκηση συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική αυτή που δηλητηριάζει τον αέρα και ρυπαίνει το έδαφος της περιοχής μας.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο της καύσης των σκουπιδιών, η στάση της διοίκησης είναι ξεκάθαρη. Τοποθετείται απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής που διεκδικούν να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων από τον ΤΙΤΑΝ ή άλλο εργοστάσιο καύσης. Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Γιουτίκας, υπερασπίστηκε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος προβλέπει την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή και την καρκινογόνα καύση. Γι' αυτό και αρνούνται να βάλουν το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί «το λαό της περιοχής, τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Να γυρίσουν την πλάτη και να ξεσηκωθούν απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και των κομμάτων συνολικά του κεφαλαίου, που για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων μετατρέπουν την περιοχή μας σε έναν ασφυκτικό και επικίνδυνο "θάλαμο αερίων"».
Τονίζει ότι «μόνο το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων, η οργανωμένη πάλη του λαού της περιοχής σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών μπορεί να βάλει φρένο στους επικινδύνους σχεδιασμούς τους».
Τέλος, καλεί σε διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, για να μην προχωρήσει η καύση SRF-RDF, τονίζοντας ότι τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μέσα από τους μαζικούς φορείς που συμμετέχουν.