Ερώτηση για την αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Θέμα: Αντισεισμική Προστασία της Θεσσαλονίκης.
Με το πρόσφατο μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά, επανέρχονται στη μνήμη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης οι δραματικές στιγμές που έχουν ζήσει στο παρελθόν και την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης.
Οι καταστροφές κυρίως σε δημόσια κτίρια, πρόσφατα στην Κεφαλονιά, αλλά και παλαιότερα σε άλλες περιοχές της χώρας που δέχτηκαν το χτύπημα του σεισμού αποδεικνύουν την εγκληματική ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που, και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, δεν προβλέπουν και δε δίνουν τις απαραίτητες δαπάνες για υποδομές όπως η αντισεισμική θωράκιση, που δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα τέτοιου είδους έργα, είναι διπλά ωφέλιμα, γιατί, εκτός από την ασφάλεια των κατοίκων, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σοβαρό συνεχίζει να είναι και για τη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα με τα κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1958, όταν και εφαρμόστηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός. Τα κτίρια αυτά υπολογίζονται στο 32% του συνολικού αριθμού των κτιρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διακόσια περίπου κτίρια της πόλης τα οποία χαρακτηρίστηκαν "κόκκινα" από την ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκατάσταση Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος), μετά το σεισμό του 1978, δεν έχουν επισκευαστεί, ενώ στα περισσότερα "κίτρινα" δεν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες. Επίσης αν και μετά το σεισμό εκδόθηκαν 3.440 πρωτόκολλα κατεδάφισης, στα μητρώα της ΥΑΣΒΕ είναι καταγεγραμμένες μόνο 3.069 κατεδαφίσεις.
Σχολεία, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, δημοτικά - δημόσια κτίρια ορισμένα από τα οποία έχουν οικοδομηθεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, χρειάζονται άμεσα τον απαραίτητα έλεγχο και τις αναγκαίες στατικές ενισχύσεις ώστε να πληρούν τους όρους ασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από πιλοτικό πρόγραμμα ταχέος οπτικού ελέγχου στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποίησε, το 2006, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ενώ από τότε δεν έγινε κάτι συντεταγμένο:
- το μέσο έτος κατασκευής των 331 νοσοκομειακών κτιρίων της πόλης που εξετάστηκαν είναι το 1973. 4 στα 10 αποφασίστηκε ότι χρήζουν δευτεροβάθμιου ελέγχου, ο οποίος δεν έγινε ποτέ. Η μέση βαθμολογία των νοσοκομειακών κτιρίων είναι 2,25 με άριστα το 5 και οριακό σημείο που έθεσε η ερευνητική ομάδα οι 2 μονάδες.
- από τα 204 πανεπιστημιακά κτίρια, των οποίων το μέσο έτος κατασκευής είναι το 1972, τα 20 κρίθηκαν επικίνδυνα και 3 άμεσης επέμβασης. Η δε μέση βαθμολογία των κτιρίων είναι 2,25 μονάδες.
- τα 167 σχολεία μέσης εκπαίδευσης που εξετάστηκαν και που αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 των σχολικών μονάδων της πόλης, χαρακτηρίστηκαν από παλαιότητα και από μη επαρκή αντισεισμική προστασία.
Ακόμη πολλά είναι τα εγκαταλελειμμένα πολυώροφα κτίσματα, σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της πόλης, που είναι επικίνδυνα τόσο σε σεισμική δραστηριότητα, όσο και από διάβρωση των δομικών υλικών και που αποτελούν θανάσιμες παγίδες για τους διερχόμενους.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
- Να ελεγχθούν τα δημόσια κτίρια, ιεραρχώντας ιδιαίτερα αυτά που συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ατόμων, όπως τα σχολεία, πανεπιστήμια, φοιτητικές εστίες, νοσοκομεία, υπηρεσίες και χώροι εργασίας, κλπ.
- Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης και πολιτικής προστασίας.
- Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
- Την οικοδόμηση νέων σύγχρονων κτιρίων για σχολεία, έτσι, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων με σύγχρονες και ασφαλείς κατασκευές.
- Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
- Άρση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), επαναλειτουργία του ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του. Αναβάθμιση του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων».