Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας» το Σάββατο 10/4, 18.00, στο πρ. στρατόπεδο Καρατάσιου

 Ένας χρόνος αγώνας

για τη ζωή και την αναπνοή μας

ενάντια στα κέρδη τους



Γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας» 

το Σάββατο 10/4, 18.00, 

στο πρ. στρατόπεδο  Καρατάσιου

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δεύτερη προκλητική αδειοδότηση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από το εργοστάσιο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία.  

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και καθοριστική.  Η «Πρωτοβουλία Συλλόγων-Σωματείων-Φορέων» ως έκφραση των πολιτών που εναντιώνονται ενεργά απέναντι στην «καύση» εκφράστηκε μαζικά με δυναμικούς αγώνες και πολύμορφες δράσεις. Με διαρκή παρουσία καταφέραμε να ενημερώσουμε χιλιάδες πολίτες για το νέο «πράσινο» έγκλημα που επιχειρείται στις γειτονιές μας, να κινητοποιήσουμε δεκάδες φορείς, συλλόγους και σωματεία της πόλης.        

Το δίκαιο του αγώνα μας επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ!

Τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) απέδειξαν χειροπιαστά το δίκαιο και αναγκαίο χαρακτήρα του αγώνα μας. Η ρύπανση που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου είναι διάχυτη σε αέρα, γη και νερό. Το γεγονός αυτό πρέπει να σημάνει το συναγερμό ώστε περισσότεροι φορείς και σύλλογοι  να δώσουν τώρα το παρόν   στη μάχη της διεκδίκησης. 

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος. Τώρα είναι η ώρα!

Τα lockdown και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα δεν ανέστειλαν τη δίκαιη αντίδραση μας. Αυτό ανησύχησε όσους θέλησαν να σταθούν απέναντί μας, να βάλουν εμπόδια στον αγώνα μας. Η λειτουργία μας με κριτήριο την υπεράσπιση της υγείας μας και όχι την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων είτε του Ομίλου είτε των πολιτικών που έφεραν το πρόβλημα στη γειτονιά μας, ήταν η «ασπίδα» μας. Δεν επιτρέψαμε να διασπάσουν το κίνημα μας στις κρίσιμες καμπές που περάσαμε, αλλά από τις δυσκολίες βγήκαμε πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη πείρα, αποφασιστικότητα και συμπεράσματα .

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συνολικότερο σχεδιασμό που εξελίσσεται στην περιοχή μας με επίκεντρο τη διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις απαιτήσεις των ομίλων είτε αυτοί δραστηριοποιούνται στο  κλάδο της περιβόητης «πράσινης  ανάπτυξης» , είτε στον κατασκευαστικό κλάδο, είτε είναι τσιμεντοβιομηχανίες ή βιομηχανίες  ενέργειας. Αυτό φανερώνει:

η παράνομη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυτικού τομέα στο Λαγκαδά, σε προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή κοντά στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. 

η αδειοδότηση καύσης για RDF/SRF στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ

τα σχέδια χωροθέτησης δύο ιδιωτικών μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην περιοχή της Σίνδου, πλάι-πλάι με τη ρυπογόνα λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ στον Εύοσμο και στο Κορδελιό. 

Όλα τα παραπάνω είναι διαφορετικά κομμάτια ενός συνολικότερου σχεδιασμού  που   ακολουθεί   τις   κεντρικές   κατευθύνσεις του   Εθνικού   Σχεδιασμού   Διαχείρισης   Αποβλήτων   (ΕΣΔΑ)   όπως αυτός διαμορφώθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία το 2020. Ο ΕΣΔΑ θέτει σε προτεραιότητα την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων είτε αυτή πραγματοποιείται σε εργοστάσια καύσης, είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες. 

Ο παραπάνω ενιαίος σχεδιασμός υλοποιείται στο έδαφος μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές καταγραφής της ρυπογόνας λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων, της πλήρους χαρτογράφησης  των επιπτώσεων σε υγεία και περιβάλλον. Όλα αυτά είναι στοιχεία της ανοχής που επέδειξαν διαχρονικά κυβερνήσεις και διοικήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουν βαρύτατες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Μόνο κάτω από τη δική μας πίεση έχουνε ξεκινήσει να συζητούν τελευταία να διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης και τοποθέτηση σταθμού μέτρησης ρύπων στην περιοχή. 

Η συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση, απαραίτητη όσο ποτέ!

Σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις μια απάντηση έχουμε! Τη μαζική μας παρουσία στη 3η Γενική μας Συνέλευση η οποία θα καθορίσει τα επόμενα κρίσιμα βήματα του αγώνα μας. Η συνέλευση αποτυπώνει τις συλλογικές/δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούμε, τη μαζική μας ενημέρωση γύρω από τα παραπάνω ζητήματα, τη κατάθεση σκέψεων, προβληματισμού και δράσεων, τη συζήτηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν στην πορεία του αγώνα μας. Δεν περισσεύει κανείς απ’ όλα τα παραπάνω!

Παλεύουμε μέχρι την υλοποίηση των αιτημάτων μας. Αγωνιζόμαστε: 

για την άμεση ανάκληση της αδειοδότησης της καρκινογόνας καύσης RDF/SRF

να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF

για την άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

να μην προχωρήσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης στη διαχείριση απορριμμάτων

να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες & μετρήσεις με σκοπό τη χαρτογράφηση της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας με ευθύνη του κράτους