Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Επικίνδυνη για το λαό η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου

 «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Επικίνδυνη για το λαό η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Αρνήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας να καταδικάσει τα σχέδια για Μαυροράχη και Σίνδο


Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να αγνοεί το λαό και τους φορείς του που αντιδρούν στο σχεδιασμό για εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα στην περιοχή της Μαυροράχης, αλλά και στην εγκατάσταση δύο μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να συζητήσει τα δύο θέματα στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αρνήθηκε να δώσει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να εκφράσει πολιτικά την αντίθεσή του στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς, προβάλλοντας ως πρόσχημα ότι αρμόδιες να αποφασίσουν είναι η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) και η Επιτροπή Ανάπτυξης, που έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα η Επιτροπή Ανάπτυξης έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκατάστασή της σε προστατευόμενη περιοχή, που επιπλέον είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ στην περίπτωση των αποτεφρωτηρίων η ΜΕΘ συζήτησε μόνο για τη μία μονάδα («Polygreen») και τοποθετήθηκε αρνητικά, προβάλλοντας ρυμοτομικά κωλύματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Για τη δεύτερη μονάδα, που ενδιαφέρεται να στήσει η εταιρεία «Ερμώνασσα», η ΜΕΘ δεν συζήτησε, επικαλούμενη ότι είχε παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος για τη γνωμοδότηση.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σ. Αβραμόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα. Εξαρχής δήλωσε ότι η «βεβαίωση χωροθέτησης» που χορήγησε η Περιφέρεια στο ΦΟΔΣΑ το καλοκαίρι για την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι παράνομη, αφού σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το έργο ανήκει στην κατηγορία Α1 και απαγορεύεται ρητά να κατασκευαστεί στην προτεινόμενη τοποθεσία, που εμπίπτει στην Γ' Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης.

Τόνισε ότι ο προσανατολισμός των ΕΣΔΑ - ΠΕΣΔΑ και η διεθνής εμπειρία δείχνουν ότι βασικό προϊόν των ΜΕΑ, όπως σχεδιάζονται, θα είναι τα απορριμματογενή καύσιμα (SRF/RDF), που κατά βάση αποτελούνται από χαρτί και πλαστικό, δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόκειται δηλαδή για λειτουργία αντίθετη στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Επιπλέον σημείωσε ότι η υποχώρηση στην ανακύκλωση θα προκύψει και στο όνομα της εξασφάλισης της κερδοφόρας λειτουργίας της ΜΕΑ (σχεδιάζεται να γίνει με ΣΔΙΤ), που απαιτεί εξασφαλισμένη πρώτη ύλη (σύμμεικτα απορρίμματα), ένα μίνιμουμ εγγυημένων εσόδων για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Και, τέλος, τα προϊόντα τους θα οδηγούνται είτε στα καμίνια των τσιμεντοβιομηχανιών (π.χ. «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης) είτε για την απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, ο Θ. Ιγνατιάδης δήλωσε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογραμμίζοντας τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι της ΒΙΠΕ. Ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση νέων και τόσο ρυπογόνων μονάδων σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα, από την αέρια ρύπανση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, που ακόμα δεν ολοκλήρωσαν τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, τη σχεδιαζόμενη καύση απορριμματογενών καυσίμων στο εργοστάσιο Ευκαρπίας της «ΤΙΤΑΝ ΑΕ».

Επιπλέον, εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι οι δύο ιδιωτικές μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα αποτέφρωσης πολλαπλάσιας ποσότητας αποβλήτων από αυτό που προβλέπει ο σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη, και άρα θα προκύψει εισαγωγή υγειονομικών αποβλήτων προς καύση.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής δεν εξασφαλίζεται η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μια τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα κατοχυρώσουν έναν δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα έχει στο επίκεντρό του την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.