Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΦΟΡΕΙΣ - ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ Οχι στη μονάδα αποτέφρωσης υγειονομικών αποβλήτων στην περιοχή


Μαχητική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Δέλτα στη Σίνδο πραγματοποίησαν χτες φορείς και κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας στα σχέδια για εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων αποτέφρωσης υγειονομικών και μολυσματικών αποβλήτων από τις εταιρείες «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» και «POLYGREEN».

Κάτοικοι, επαγγελματίες, μαθητές κατήγγειλαν την πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στον τόπο τους, μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ).

Οι δύο μονάδες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Βιομηχανική Περιοχή, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Η μία σε απόσταση 200 μέτρων από κατοικημένη περιοχή της Σίνδου και η δεύτερη σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων.

Φορείς και κάτοικοι αντιδρούν καθώς στις δύο μονάδες, σύμφωνα με τις μελέτες, θα καίγονται ετησίως 6.000 τόνοι επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων που θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον με φουράνια και διοξίνες, ενώ υπάρχουν φόβοι και για επιπτώσεις στις υδάτινες καλλιέργειες της περιοχής όπως π.χ. το ρύζι.

Στο πλευρό των φορέων και των κατοίκων της περιοχής βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Γιάννη Δελή και τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρη Αβραμόπουλο, οι οποίοι ανέδειξαν τη σαφή αντίθεση του ΚΚΕ στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, που όπως φαίνεται αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα αντίστοιχων ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ»).

Ο Σ. Αβραμόπουλος μίλησε για εγκληματικές επενδύσεις που φέρνουν την επικίνδυνη καύση υγειονομικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων δίπλα στα σπίτια και μέσα σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός εργατών. Ανέδειξε τις ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ενώ όφειλε να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από το καλοκαίρι, μέχρι και τώρα δεν το έχει πράξει.

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», ένα έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής, που όπως είπε είναι «επόμενο» της πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων που γίνεται με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τις δύο μελέτες, ενώ χτες συζητήθηκε και στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας η μελέτη της μίας από τις δύο μονάδες. Στη Μητροπολιτική Επιτροπή η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν θετική, όμως η διοίκηση της Περιφέρειας τοποθετήθηκε αρνητικά επικαλούμενη χωροταξικά και ρυμοτομικά θέματα. Επέλεξε να προχωρήσει σε αναδίπλωση μέχρι, όπως είπε, να επικαιροποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς νέο ρυμοτομικό σχέδιο για τη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για καταστροφικές για το περιβάλλον και το λαό επενδύσεις. Επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, που μοναδικό σκοπό έχει την επίτευξη της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας για τους «επενδυτές».