Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταστροφική η κυβερνητική απόφαση για καύση απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ

Καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον είναι η κυβερνητική απόφαση για την καύση απορριμμάτων (SRF/RDF) στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη τονίζεται σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφέρει:

«Σε συνθήκες πανδημίας, λόγω κορονοϊού, ολοκλήρωσε η κυβέρνηση, με διαδικασία απλής τροποποίησης, την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ ΑΕ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για την καύση «απορριμματογενών καυσίμων» SRF/RDF. Βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ – 2015) για την καύση του καρκινογόνου SRF/RDF στις τσιμεντοβιομηχανίες, αντιγράφοντας και την πρακτική του για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο, η κυβέρνηση τη ΝΔ έρχεται να βάλει τη δική της σφραγίδα σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την καύση των αποβλήτων στη χώρα, ξεκινώντας από το Δήμο Παύλου Μελά. Σχέδιο, που στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλής και σταθερής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς κολοσσούς του κλάδου μέσω της κατακόρυφης πτώσης του ενεργειακού τους κόστους σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής της εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά στη γενική κατακραυγή και στο κύμα των κινητοποιήσεων, που έχει ξεσηκωθεί από μαζικούς και επιστημονικούς φορείς ενάντια στο επιχειρούμενο και ήδη αδειοδοτημένο ανοσιούργημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντιγράφοντας τους ισχυρισμούς της ΤΙΤΑΝ ΑΕ, επιστρατεύοντας και «επιχειρήματα» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο. Σε σχετικό δελτίο τύπου της 12.6.2020 μιλάει:

- Για «απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά καύσιμα)»,προκαλώνταςστην ουσία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να διαλέξουν ανάμεσα στο δηλητήριο του πεντοξείδιου του βαναδίου και στους καρκινογόνους και άλλους επικίνδυνους ρύπους από την καύση των «σκουπιδιών – καυσίμων».

- Για «περιορισμό του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή», τη στιγμή που ξέρει ότι τα προς καύση απόβλητα θα προέρχονται από γειτονικές χώρες (ο Όμιλος διαθέτει παραδίπλα αρκετές θυγατρικές απορριμματογενών καυσίμων), όπως και στην περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

- Για «προστασία της ατμόσφαιρας[!] και καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής[!]».

Υπάρχουν όμως και αυτά για τα οποία δεν μιλάει. Όπως π.χ. ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει από καιρό αδειοδοτηθεί να καίει και διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά: «χαρτί και χαρτόνι», «πλαστικά», «ξύλο». Κατά τα άλλα ομνύουν υπέρ της ανακύκλωσης!

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ) είναι τεράστιες, αφού νομοθετούν υιοθετώντας κατά γράμμα τις φιλομονοπωλιακές οδηγίες της Ε.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η διοίκηση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε φυσικά και οι διοικήσεις των Δήμων που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, που μέσω της έγκρισης και υλοποίησης των προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας - και όχι μόνο - συμβάλλουν ενεργητικά στην υλοποίηση της υπόψη καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον πολιτικής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση:

  1. Να ακυρώσει την εκδοθείσα περιβαλλοντική αδειοδότηση ως προς την καύση του SRF/RDF και να απαγορεύσει την καύση διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών

  2. Να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι της εγκατάστασης ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις και σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

  3. Να προχωρήσει στην εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας για την ευρύτερη περί τη μονάδα περιοχή.»