Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Βάζει πλάτη» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας


Η συμφωνία της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιβεβαιώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν καταθέσει αίτημα για συζήτηση του θέματος της κυριακάτικης αργίας με αφορμή την εξαγγελία της εταιρείας «JUMBO» για άνοιγμα καταστημάτων της όλες τις Κυριακές, ξεκινώντας από την Πρέβεζα και την Πιερία, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνουν οι υφιστάμενοι νόμοι και οι σχετικές αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.
Το ζήτημα ήρθε ως τακτικό θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Σωτήρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «η κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της αργίας της Κυριακής δεν είναι εικόνα από το μέλλον, αλλά μέρος της πραγματικότητας που ήδη αντιμετωπίζουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι. Εκπτώσεις και ενδιάμεσες εκπτώσεις, εορταστικό ωράριο, τουριστικές περίοδοι και περιοχές, όλα αξιοποιούνται για να μετατραπεί η Κυριακή από αργία σε εργάσιμη μέρα».
Κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση χέρι - χέρι ικανοποιούν τις αξιώσεις του κεφαλαίου
«Ο στόχος αυτός προωθήθηκε με συνέπεια από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις», υπηρετώντας τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, τόνισε. «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τον κλάδο του Εμπορίου, αφού ανοίγει το δρόμο για δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα και σε άλλους κλάδους, κυρίως στις τράπεζες και σε άλλες υπηρεσίες», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο, αντεργατικές ανατροπές, όπως η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ξεκίνησαν από το εμπόριο, για να επεκταθούν στη συνέχεια σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς».
Επισημαίνοντας βασικά χτυπήματα στην κυριακάτικη αργία που πρόσθεσαν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, ανέδειξε παράλληλα το ρόλο των διοικήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση αυτής της επίθεσης, με τις διαχρονικές αποφάσεις της διοίκησης για τις «λευκές νύχτες», τις παρατάσεις του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Χαλκιδική το 2018 και το 2019, τις αποφάσεις της Αντιπεριφέρειας Πιερίας για τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε περιοχές της.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει πολιτική απόφαση καταδίκης του μέτρου της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και να απαιτήσει τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής - αργίας χωρίς εξαιρέσεις.
Η διοίκηση της Περιφέρειας, ωστόσο, δεν επέτρεψε να γίνει συζήτηση, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αντεργατικές αποφάσεις που καταγγέλθηκαν ελήφθησαν σύμφωνα με τον νόμο και μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς...