Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ :ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, η διοίκηση είχε τα δικά της «δώρα» για τον λαό του Δήμου μας. Σαν να μην έφθανε η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού την Τετάρτη 18/12, η διοίκηση με την στήριξη και συγκεκριμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ψήφισε τον νέο δημοτικό προϋπολογισμό, νέους φόρους και δημοτικά τέλη με δύο συνεδριάσεις μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Σε πλήρη σύμπλευση με τον κρατικό προϋπολογισμό ακόμα και στην ημέρα ψήφισης,είναι ο νέος δημοτικός προϋπολογισμός. Αφενός, ο κρατικός προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των στόχων των επιχειρηματικών ομίλων, για την επίτευξη των οποίων προβλέπει και νέα φορολογικά βάρη στο λαό, που σταθερά πληρώνει το 95% των βαρών, νέες περικοπές στα ήδη κομμένα των κοινωνικών δαπανών, για να ενισχύσει με νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα την «αναπτυξιακή δυναμική» των κερδών του κεφαλαίου.

Από την άλλη, ο δημοτικός προϋπολογισμός είναι ευθυγραμμισμένος  στις επιδιώξεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, ισοσκελισμένος και "αναπτυξιακός", για τα συμφέροντα των λίγων της πόλης. Εναρμονισμένος πλήρως με τις απαιτήσεις του οικονομικού παρατηρητηρίου και των στόχων του ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

Αυτή την κατεύθυνση σηματοδοτεί και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού, Πρασίνου, που μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν ακούστηκε άχνα εκτός της αναφοράς που έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αυτή την πραγματικότητα φέρνει πιο κοντά και ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής μιας και οι υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζουν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και οι εργολαβίες στο Δήμο καλά να κρατούν.

Με βάση τα στοιχεία μόνο το 31,7% των εσόδων του δήμου προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το άλλο 24.5% προέρχεται από τα λεγόμενα ίδια έσοδα, (τέλη, δημοτικοί φόροι, εισφορές, παράβολα κ.λπ.). Μια αναλογία που σε πολλούς δήμους τα ίδια έσοδα έχουν προσπεράσει κατά πολύ την ήδη πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση.

Αποτυπώνεται, επομένως, και στον προϋπολογισμό του δήμου η μείωση πάνω από 60% από το 2009 μέχρι σήμερα της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους για τις ανάγκες λειτουργίας τους και τα απαραίτητα έργα. Είναι οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί την «οικονομική αυτοτέλεια» των δήμων. Με απλά λόγια, κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης, τοπική φορολογία για τους  δημότες και ανοιχτές αγκάλες για τους ιδιώτες

Η ανταποδοτικότητα σαν κύρια πολιτική κατεύθυνση του κράτους με την οποιαδήποτε κυβέρνησή του, αγκαλιάζει όλο και περισσότερους τομείς των υπηρεσιών του δήμου, με στόχο το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να καλύπτονται από ίδιους πόρους στα πλαίσια της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, με την οποία μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι αντίθετη. Για αυτό άλλωστε γίνεται συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, πόσο περισσότερο «ανταποδοτική» θα είναι η λειτουργία του ΜΠΠΜ. Για ποιο λόγο όμως; Για να καλύπτονται τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης τα οποία δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αποδοχής των πολιτικών που εφαρμόστηκαν με ευθύνη και των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε με την θετική ψήφο ή την μη καταψήφιση από την μεριά των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ (Αλλάζω την Πόλη μου) και του ΣΥΡΙΖΑ (Πόλη Μπροστά) πέρασαν και τα νέα δημοτικά τέλη και ο νέος προϋπολογισμός.

Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, η διοίκηση δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο τα δημοτικά τέλη, παρά την μεγάλη επίθεση που δέχεται η τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου μας. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως εφαρμόζεται και η κεντρική πολιτική γραμμή με τους Δήμους να  γίνονται σιγά - σιγά ένας έμμεσος φορομπηχτικός μηχανισμός δίπλα στην κεντρική κρατική φορολογία.  

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν όλη την παραπάνω πραγματικότητα, καταδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν στις πολιτικές δυνάμεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.  Μέσα και έξω από το Δημοτικό και τα Κοινοτικά Συμβούλια, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αποκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται και στους δήμους. Μαζί με το λαό της περιοχής, με τα σωματεία και τους φορείς του θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη των προβλημάτων που μας ταλανίζουν, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε το νέο προϋπολογισμό και  τα δημοτικά τέλη και φόρους που αποτελούν όλα κομμάτια του ίδιου αντιλαϊκού καμβά.

Προτείναμε με συγκεκριμένες προτάσεις την κατάργηση των δυνητικών τελών και δικαιωμάτων αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου, όπως τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τέλη για  πολιτισμό, αθλητισμό με τη μορφή συνδρομής, μείωση και απαλλαγή τελών σε κοινωνικά ευπαθή κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους) και αυξήσεις σε τέλη και φόρους για μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και γενικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής.

Καλούμε τον λαό του Δήμου μας, τους εργαζόμενους που εργάζονται στις δημοτικές υπηρεσίες, την νεολαία, να οργανώσουν την δική τους αντεπίθεση απέναντι στην πολιτική που τσακίζει σήμερα το μέλλον και τα όνειρα μας, να εναντιωθούν στην «κανονικότητα» της ανεργίας, των χαμηλών μισθών, της υπερφορολόγησης, της καταστολής. Έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα και το νέο έτος να είναι χρονιά αντεπίθεσης και ελπιδοφόρων αγώνων.