Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Χωρίς χρηματοδότηση και μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Eurokinissi
Στον αέρα βρίσκονται μια σειρά από κοινωνικές δομές των δήμων, που καλύπτουν σε ένα βαθμό διάφορες λαϊκές ανάγκες. Η συνέχιση υπηρεσιών, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), δεν έχει εξασφαλιστεί, καθώς από τη μία η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους που τις λειτουργούν είναι δραστικά περιορισμένη κατά τουλάχιστον 60%, ενώ η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους προβλέπεται επίσης μειωμένη. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει το ΚΚΕ ζητώντας και στη Βουλή αλλά και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν.
Τα μηνύματα που φτάνουν είναι εξαιρετικά δυσοίωνα, καθώς από τη μία προγραμματίζονται νέες περικοπές στην ήδη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους και από την άλλη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 που χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις - καθ' ομολογία εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας - θα κινηθεί κάτω από τα περσινά επίπεδα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε συνθήκες συνεχούς μείωσης του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, ανεργίας και φτώχειας, οι ανάγκες για τις παραπάνω υπηρεσίες αυξάνονται σημαντικά, όταν την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση μειώνεται, με αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα και υπηρεσίες.
Στο οξύ πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει άμεσα, κυρίως με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απαντά με παζάρια. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Β. Κεγκέρογλου, ζήτησε τη μεταφορά ενός μέρους του υπολοίπου από το «κοινωνικό μέρισμα» για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προωθεί ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση των εν λόγω δομών, στηρίζοντας τη δημιουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, μέσω των οποίων άνεργοι, κυρίως πρώην εργαζόμενοι σε δημοτικές κοινωνικές δομές, καλούνται να γίνουν εργολάβοι και να προσφέρουν έναντι αντιτίμου αντίστοιχες υπηρεσίες.
Παράλληλα, αναδεικνύονται, εκ νέου, οι ευθύνες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που συναίνεσαν και προώθησαν την πολιτική επιλογή οι κοινωνικές δομές δήμων να εξαρτούν τη λειτουργία τους από προγράμματα του ΕΣΠΑ, αντί οι υπηρεσίες τους να παρέχονται από μόνιμες κρατικές δομές.
Σε απόγνωση χιλιάδες νέα ζευγάρια
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, που θέλει τις κοινωνικές ανάγκες να υλοποιούνται ευκαιριακά και όχι στο σύνολό τους και βεβαίως και με αντίτιμο (θυμίζουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιβάλλουν τροφεία), χιλιάδες νέα ζευγάρια αναμένεται να περιέλθουν σε απόγνωση. Οπως έγινε σαφές και από τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Εργασίας, το ποσό που απαιτείται για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, χρηματοδοτούμενους από το ΕΣΠΑ, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, με κατεύθυνση να είναι μειωμένο. Η εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές δείχνει ότι χιλιάδες νέα ζευγάρια δεν μπόρεσαν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, στερούμενα έτσι μια βασική ανάγκη - και όχι πολυτέλεια - που είναι η προσχολική αγωγή. Η ΚΕΔΕ ζητά το ποσό να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δεν κάλυψαν πέρσι το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν. Πολλώ δε μάλλον το σύνολο των αναγκών, αφού τα κριτήρια για την υποβολή αίτησης έθεταν ευθύς εξαρχής ένα σημαντικό αριθμό παιδιών εκτός συμμετοχής.
Να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», καθώς δεν έχουν εγκριθεί τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα.

Στο μεταξύ, σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, καθώς από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν ότι το ποσό της χρηματοδότησης για φέτος θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να επεξεργάζεται τη «λύση» της δραστικής μείωσης των ΚΔΑΠ, αφού το ποσό της χρηματοδότησης του συνολικού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αναμένεται να είναι μειωμένο. Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2013 - 2014, η συγκεκριμένη δράση βοήθησε 12.901 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και άλλα 1.706 παιδιά με ειδικές ανάγκες. Την ίδια ώρα στα τέλη Αυγούστου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, χωρίς καμία δέσμευση για την ανανέωσή τους. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε αυτά, πολλοί δήμοι, όπως Ακτίου - Βόνιτσας, Λαμίας, Μεταμόρφωσης, Χίου, προωθούν τη λειτουργία των ΚΔΑΠ και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων, μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, υλοποιώντας έτσι τη γενικότερη κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και των ισχνών προνοιακών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.
Σε ιδιωτικές εταιρείες η κοστολόγηση των δομών
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά στον επαναπροσδιορισμό της διαχείρισης και κοστολόγησης του προγράμματος, με προφανή κατεύθυνση να μειωθεί το κόστος του. Στην πράξη αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει, καθώς σταδιακά από τις παροχές που είχαν γονείς και φιλοξενούμενα παιδιά σε σταθμούς και ΚΔΑΠ, κόπηκαν η μεταφορά στο σπίτι και η συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και άλλα, οι οποίες πλέον επιβαρύνουν τους γονείς. Επιχειρήθηκε δε να κοπεί μέχρι και το φαγητό των παιδιών και των νηπίων, με πρόσχημα την εγγραφή περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.
Το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει πρόσκληση στις ιδιωτικές εταιρείες «Grand Thornton», INNOLAND και EEO GROUP, με την οποία ζητάει να υποβάλουν προσφορές για να εκπονηθεί έργο, που θα αφορά τη διαχείριση, την κοστολόγηση και την τεκμηρίωση του μοναδιαίου κόστους της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Το αντικείμενο του έργου - όπως σημειώνεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - αφορά «τον προσδιορισμό αναλυτικού συστήματος διαχείρισης, κοστολόγησης και τεκμηρίωσης του μοναδιαίου κόστους της Δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής", που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020».
Συγκεκριμένα, θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων γυναικών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το μοναδιαίο κόστος λειτουργίας των δομών και τα κοστολογικά όρια των παροχών θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας τέκνων ωφελούμενων μητέρων.
Να συνεχιστούν οι δομές ζητά το ΚΚΕ
Ολο αυτό το διάστημα, το ΚΚΕ, με τους βουλευτές, τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους του, απαίτησε με κάθε τρόπο τη συνέχιση των αναγκαίων για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά. με χρηματοδότηση από το κράτος.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, τονίζοντας πως «είναι επείγον να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση έγκαιρα τα προβλήματα της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, για τη συνέχεια της λειτουργίας αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από τη λήξη των παραπάνω προγραμμάτων», χαρακτηρίζοντας τις δομές «αναγκαίες για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες», αφού υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος να περιοριστούν ακόμα περισσότερο ή και να σταματήσει η λειτουργία τους. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να στερηθεί τις αντίστοιχες υπηρεσίες ακόμα και αυτός ο μικρός αριθμός που εντάσσεται σήμερα σε αυτές τις δομές, σε σχέση με τις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ κ.ά.».
Το ΚΚΕ ζήτησε «να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το "Βοήθεια στο Σπίτι", τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΗΦ κ.λπ. και να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς». Επίσης, το ΚΚΕ ζήτησε να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα, να παρέχονται «αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ. Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, είτε είναι Ελληνες είτε μετανάστες».
Παρεμβάσεις και στην ΚΕΔΕ
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελπίδα Παντελάκη, στην ΚΕΔΕ με επιστολή της προς τον πρόεδρό της, Κώστα Ασκούνη, ζητούσε την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου για να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα κρίσιμα ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών.
Στην επιστολή της, τόνιζε πως η μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι αρνητικές, ενδεχομένως, εξελίξεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ και ΣΕΣ 2014 - 2020) δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα για την απαιτούμενη επάρκεια, τη λειτουργία, ακόμη και την ύπαρξη ανάλογων δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, ΚΗΦΗ κ.ά. καθώς τα προγράμματα λήγουν τον ερχόμενο Αύγουστο. Υπογράμμιζε μάλιστα πως πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκούς πόρους, για να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν οι προαναφερθείσες δομές ώστε να καλύπτουν δωρεάν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η Ελπ. Παντελάκη ανέφερε μάλιστα πως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και οι δήμαρχοι, αν και λένε ότι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, στην πράξη κλείνουν κρυφά το μάτι στους ιδιώτες στηρίζοντας τη δημιουργία και λειτουργία των λεγόμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», μέσα από τις οποίες, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, υπηρεσίες του Δημοσίου θα παρέχονται πλέον υπό καθεστώς ιδιωτικής επιχείρησης.
Και αυτό είχε φανεί καθώς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, περίπου πριν από ένα χρόνο, οι δήμαρχοι είχαν συνταχθεί με την κυβερνητική άποψη, όπως είχε εκφραστεί εμμέσως πλην σαφώς από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, πως δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τις παραπάνω δομές, οι οποίες κατά συνέπεια θα λειτουργούν όσο χρηματοδοτούνται ως προγράμματα από το ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεταν το θέμα της ενίσχυσης και διεύρυνσης των κοινωνικών δομών («Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, κ.λπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την ΕΕ.