Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Σημαντικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Νοέμβρη για το λαό και τους εργαζόμενους αποτελεί και η τραγική κατάσταση και το αδιέξοδο που έχει φτάσει το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνειδητά επιδιώκουν χρόνια τώρα με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα να παραδοθεί ο τομέας αυτός στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις, που θα μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία του. Νέα κρατικά πακέτα χρηματοδότησης θα δοθούν και μέσα από την Περιφερειακή Τοπική Διοίκηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να υλοποιηθεί η «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων. Τεράστιες ευθύνες έχουν και δήμαρχοι και νομάρχες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ γιατί έχουν στηρίξει και έχουν συμβάλει στο να φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα.
Για το τεράστιο αυτό θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει:
  • Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ασφαλή υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
  • Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
  • Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.