Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας να τις μετατρέψουν σε θαλάμους αερίων»

Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση στην περιοχή αποδεικνύεται πλέον και με τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, «τρομάζουν» και πρέπει να αποτελέσουν αιτία πολέμου για τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι από τους εννέα ρύπους που μετρήθηκαν περιμετρικά στο εργοστάσιο, διαπιστώθηκε ότι οι επτά σε όλες σχεδόν τις τιμές τους ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, πως οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (3-4 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια), ότι ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν και το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου, εξίσου επικίνδυνων ρύπων, αλλά και πως η ραδιενεργός ακτινοβολία που βρέθηκε στις μετρήσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης της ιπτάμενης ραδιενεργού τέφρας που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο.
Κάνει σαφές πως πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός για το «πράσινο έγκλημα» στις γειτονιές και υπενθυμίζει ότι ο «ΤΙΤΑΝ» τα τελευταία 6 χρόνια καίει και σκουπίδια συμπληρωματικά με το πετ-κοκ (ορυκτό καύσιμο) για να μειώσει το κόστος λειτουργίας του, ενώ τον περασμένο χρόνο πήρε αδειοδότηση από την κυβέρνηση για να καίει ακόμα πιο καρκινογόνα σκουπίδια, το περιβόητο RDF-SRF, με βασικό υλικό του το πλαστικό!
«Ποια τα αποτελέσματα; Από τη μία καταστροφή του περιβάλλοντος, βαριές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία για εργαζόμενους και κατοίκους και από την άλλη αμύθητα κέρδη για τους βιομηχάνους», υπογραμμίζει.
Στέκεται στο ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με υποστηρικτές τις διοικήσεις σε δήμους και Περιφέρειες, «έστρωσαν» το έδαφος με δεκάδες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ρυπογόνων βιομηχανιών, δημιούργησαν περιβαλλοντική νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, ενώ από δίπλα τους είναι η Περιφέρεια και η δημοτική διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά και καταλήγοντας κάνει σαφές ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του λαού και είναι μπροστά στην οργάνωση του αγώνα. Στηρίζει τους λαϊκούς αγώνες για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, για να ανακληθεί τώρα η αδειοδότηση της καρκινογόνας καύσης, για να γίνει τώρα ολοκληρωμένη χαρτογράφηση της βιομηχανικής ρύπανσης και οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία, για διαχείριση απορριμμάτων με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες» (διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Για το θέμα παρέμβαση έκανε και ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δείτε βίντεο εδώ).
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021
ΦΟΡΕΙΣ - ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ Οχι στη μονάδα αποτέφρωσης υγειονομικών αποβλήτων στην περιοχή
Κάτοικοι, επαγγελματίες, μαθητές κατήγγειλαν την πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στον τόπο τους, μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ).
Οι δύο μονάδες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Βιομηχανική Περιοχή, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Η μία σε απόσταση 200 μέτρων από κατοικημένη περιοχή της Σίνδου και η δεύτερη σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων.
Φορείς και κάτοικοι αντιδρούν καθώς στις δύο μονάδες, σύμφωνα με τις μελέτες, θα καίγονται ετησίως 6.000 τόνοι επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων που θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον με φουράνια και διοξίνες, ενώ υπάρχουν φόβοι και για επιπτώσεις στις υδάτινες καλλιέργειες της περιοχής όπως π.χ. το ρύζι.
Στο πλευρό των φορέων και των κατοίκων της περιοχής βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Γιάννη Δελή και τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρη Αβραμόπουλο, οι οποίοι ανέδειξαν τη σαφή αντίθεση του ΚΚΕ στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, που όπως φαίνεται αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα αντίστοιχων ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ»).
Ο Σ. Αβραμόπουλος μίλησε για εγκληματικές επενδύσεις που φέρνουν την επικίνδυνη καύση υγειονομικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων δίπλα στα σπίτια και μέσα σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός εργατών. Ανέδειξε τις ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ενώ όφειλε να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από το καλοκαίρι, μέχρι και τώρα δεν το έχει πράξει.
Ο Γ. Δελής τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», ένα έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής, που όπως είπε είναι «επόμενο» της πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων που γίνεται με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τις δύο μελέτες, ενώ χτες συζητήθηκε και στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας η μελέτη της μίας από τις δύο μονάδες. Στη Μητροπολιτική Επιτροπή η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν θετική, όμως η διοίκηση της Περιφέρειας τοποθετήθηκε αρνητικά επικαλούμενη χωροταξικά και ρυμοτομικά θέματα. Επέλεξε να προχωρήσει σε αναδίπλωση μέχρι, όπως είπε, να επικαιροποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς νέο ρυμοτομικό σχέδιο για τη ΒΙΠΕ Σίνδου.
Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για καταστροφικές για το περιβάλλον και το λαό επενδύσεις. Επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, που μοναδικό σκοπό έχει την επίτευξη της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας για τους «επενδυτές».
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021
Ο Δήμος Παύλου Μελά, ο "ΤΙΤΑΝ" και οι πολυπόθητες μετρήσεις
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ζήτησε από την διοίκηση του δήμου να έχει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε το ΠΑΚΟΕ. Η διοίκηση του δήμου απάντησε με έγγραφο υπηρεσιακό, αλλά στην ουσία ακόμη περιμένουμε απαντήσεις
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 120 συλλόγων, σωματείων και φορέων
κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF
στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης
Προς:
Πρόεδρο Δ.Σ. κα Γεροκώστα.
Δήμαρχο κο Δεμουρτζίδη
Δημοτικούς συμβούλους
Τοπικούς συμβούλους
του δήμου Π. Μελά
Θεσσαλονίκη 15/2/2021
Αξιότιμοι
κ. Δήμαρχε,
κα πρόεδρε
Κοι δημοτικοί σύμβουλοι
Το περιεχόμενο της επιστολής μας έχει ως αντικείμενο την άρνηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου να μας κοινοποιήσει- μετά από αίτηση μέλους μας- τα στοιχεία μετρήσεων και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα που διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) για λογαριασμό του Δήμου Παύλου Μελά.
Με δεδομένο πως η συγκεκριμένη έρευνα αφορά άμεσα θέμα δημόσιας Υγεία (επιβάρυνση περιβάλλοντος από ανθρώπινη δραστηριότητα στα όρια του αστικού ιστού) και έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( χρήματα πολιτών ) δε μπορούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα και το περιεχόμενο της αρνητικής απάντησης που μας επεφύλαξε η αρμόδια Υπηρεσία. Και ενώ περιμέναμε να πάρουμε στα χέρια μας εγγράφως το σύνολο της έρευνας για να επαληθεύσουμε τα εύλογα ερωτήματα μας για την επίπτωση που έχει στο περιβάλλον η λειτουργία του εργοστασίου Τιτάν πέριξ των εγκαταστάσεων του στην Ευκαρπία, η άρνηση της Υπηρεσίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος, μας δημιούργησε νέες απορίες.
Θα σταθούμε επιγραμματικά σε τρία σημεία της απορριπτικής απάντησης της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος στα οποία θα θέλαμε να συνδράμετε εφόσον επιθυμείτε και ο ίδιος με απαντήσεις μιας και αφορούν άκρως πολιτικά ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας και της προσβασιμότητας σε πληροφορίες σχετικά με την Υγεία του Πολίτη, ως δημοκρατικό δικαίωμα του πάντοτε.
Προς απόρριψη του αιτήματος μας η Υπηρεσία επικαλείται τα κάτωθι:
α) Περιεχόμενο πνευματικών δικαιωμάτων της έρευνας.
Απορούμε κ. Δήμαρχε. Αν η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από πολίτες της χώρας μας, σε ποιον ανήκει τελικά; Στο ΠΑΚΟΕ; Στη Διοίκηση του Δήμου; Αναφορά σε πνευματικά δικαιώματα ή μνημόνιο εχεμύθειας δε διαβάζουμε τίποτε ,τουλάχιστον στην σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο ΠΑΚΟΕ και τον Δήμο. Αν και εφόσον (όπως η σύμβαση προβλέπει) η εργασία ( έρευνα) του ΠΑΚΟΕ ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ποιανού τα ετεροχρονισμένα πνευματικά δικαιώματα δε μας επιτρέπουν πρόσβαση στην πληροφορία ενώ συγχρόνως διατηρούμε στο ακέραιο το νόμιμο συμφέρον να έχουμε τέτοια. Να υπενθυμίσουμε μόνο πως αναφορικά με τις μετρήσεις που παλαιότερα διεξήγαγε επιστημονικός σας συνεργάτης (πάλι για λογαριασμού του Δήμου) , από υποδομή εγκατεστημένη στην Ευκαρπία, τα αποτελέσματα αυτών ανακοινώνονταν δημόσια και σχεδόν άμεσα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ώστε οι Πολίτες να σχηματίζουν έστω μια σχετική εικόνα για τις συνθήκες της ατμόσφαιρας της περιοχής.
β) Προσωπικά Δεδομένα της έρευνας.
Κύριε Δήμαρχε, αν και εφόσον ο Δήμος Παύλου Μελά διαθέτει νομικό Τμήμα, η Υπηρεσία Πρασίνου και Περιβάλλοντος θα μπορούσε να το συμβουλευτεί σχετικά με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προς δημοσιοποίηση ερευνών όταν αυτές μάλιστα πραγματεύονται θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Εμείς θεωρούμε πως οι πρόνοιες του άρθρου 28 και κυρίως του άρθρου 30 του νόμου 4624/2019 μπορούν να καλύψουν στο έπακρο την κοινοποίηση της έρευνας με πλήρη εξασφάλιση της προστασίας των όποιων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της έρευνας. Η επίκληση λοιπόν της προστασίας προσωπικών δεδομένων από την Υπηρεσία είναι για εμάς απλά προσχηματική. Θα θέλαμε να το ερευνήσετε βαθύτερα. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρητα νομοθετικού υποβάθρου, η καθυστέρηση δημόσιας και ολοκληρωμένης προβολής της μελέτης του ΠΑΚΟΕ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
γ) Πιθανότητα παρερμηνείας από τυχόν αποσπασματική δημοσιοποίηση της έρευνας.
Αυτή η δικαιολογία, κ. Δήμαρχε, πραγματικά υποτιμά τη νοημοσύνη και του ποιου καλοπροαίρετου Πολίτη. Η παρερμηνεία ή η απόρριψη των συμπερασμάτων της έρευνας του ΠΑΚΟΕ δε διασφαλίζεται με το να ελέγξετε ( ή να θεωρείται πως μπορείτε να ελέγξετε) απόλυτα τις συνθήκες που συνοδεύουν το σκηνικό δημοσιοποίησης της. Με το να μην ανακοινώνει κάποιος μια έρευνα υπό τον φόβο μιας τυχόν παρερμηνείας από τρίτους δεν ακυρώνει μόνο την ίδια την έρευνα αλλά το ίδιο το κοινωνικό σύνολο που αυτή αφορά. Με την έννοια αυτή δεν έπρεπε να αξιοποιηθεί ούτε στην δικογραφία που κατατέθηκε στο ΣτΕ εκ μέρους της δημοτικής διοίκησης επειδή δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα από εκπροσώπους του ΠΑΚΟΕ. Δηλαδή, η δημοτική διοίκηση μπορεί να χρησιμοποιεί την μελέτη άνευ επίσημης παρουσίασης αλλά εκείνοι που την χρηματοδοτούν, δηλαδή οι πολίτες, δεν έχουν δικαίωμα ούτε στην μελέτη της!
γ) Συνθήκες πανδημίας που δεν επιτρέπουν τη παρουσίαση της έρευνας.
Κύριε, Δήμαρχε, εν μέσω πανδημίας δε σταμάτησαν να γίνονται Δημοτικά Συμβούλια. Δε σταμάτησε η εκπαιδευτική διαδικασία. Το Δημόσιο δε μπήκε σε αναστολή.
Αν η κοινωνία στο σύνολό της ( δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) έμαθε λόγω covid έστω και με δυσκολία να λειτουργεί σε συνθήκες ψηφιακής διεκπεραίωσης , ποιος ο λόγος που θα πρέπει η κοινότητα να περιμένει να γίνει η παρουσίαση της έρευνας δια ζώσης. Ο εξοπλισμός ήδη υπάρχει. Το προηγούμενο έχει υπάρξει. Μπορείτε και αύριο να καλέσετε τους υπεύθυνους του ΠΑΚΟΕ και να κάνετε μια ζωντανή μετάδοση της έρευνας με δυνατότητα στο τέλος να παρέμβει ο κάθε ενδιαφερόμενος από απόσταση θέτοντας απορίες και ζητώντας επιπλέον διευκρινήσεις. Εμείς θεωρούμε πως κάτι τέτοιο και εφικτό είναι και επιβεβλημένο λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Εάν εσείς συμφωνείται με την άποψη της αρμόδιας Υπηρεσίας και έχετε λόγους για κάτι τέτοιο παρακαλούμε να μας τους αναλύσετε. Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων να λαμβάνονται υπουργικές αποφάσεις εξ’ αποστάσεως για καρκινογόνες αδειοδότήσεις και τα αποτελέσμαστα να μπορούν να παρουσιατούν μόνο δια ζώσης!
Ολοκληρώνοντας κ. Δήμαρχε οφείλουμε να κάνουμε μια αναφορά και στο γεγονός πως η έρευνα του ΠΑΚΟΕ και τα συμπεράσματα της είναι -όπως η απάντηση της Υπηρεσίας αναφέρει- τμήμα της δικογραφίας
α)κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για την ΑΕΠΟ της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ καθώς και
β)στην αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Έμμεσα και με ασφάλεια μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα από τα παραπάνω και χωρίς να έχουμε στα χέρια μας ( ακόμη) την έρευνα που ο Δήμος κατέχει, πως τα αποτελέσματα που το ΠΑΚΟΕ καταγράφει, δείχνουν την συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία ως υπαίτια της εκπομπής και συσσώρευσης ρίπων στο γύρω περιβάλλον. Και αυτό γιατί αν τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν τα αντίθετα δε θα είχε νόημα η συμπερίληψη της στη δικογραφία μιας και έτσι θα απάλλασσαν το ΤΙΤΑΝ από τυχόν ευθύνες.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν εφόσον ο Δήμος έχει ήδη στα χέρια του μια έρευνα που σύμφωνα με αυτόν που τη διεξήγε , αποδεικνύεται πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο προκάλεσε σημαντική ρύπανση ( πάνω από τα όρια που ο νόμος θέτει) για το χρονικό διάστημα που έγιναν οι μετρήσεις, εάν τελικά επίσημα ο Δήμος δια των εκπροσώπων του έχει ήδη:
α) ενημερώσει τους υπεύθυνους παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
β) ενημερώσει τους υπεύθυνους παράγοντες του ΥΠΕΝ
γ) προβεί σε καταγγελία προς τους αρμόδιους εισαγγελείς της Θεσσαλονίκης.
Βέβαια, το σημαντικότερο ζήτημα προβληματισμού είναι ο λόγος καθυστέρησης των πορισμάτων της μελέτης πλατιά στην κοινωνία, προς αξιοποίηση τους για την ώθηση και ισχυροποίηση των δίκαιων διεκδικησεων που πρεσβεύουμε. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 σε συνάντηση μελών της συντονιστικής επιτροπής της «Πρωτοβουλίας» με εσάς κ. Δήμαρχε και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας, κ. Λαζαρίδη, είχαμε ήδη θέσει το ζήτημα της άμεσης λήψης των στοιχείων της μελέτης του ΠΑΚΟΕ. Από τότε, όχι μόνο δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση, αλλά έχουμε στα χέρια μας και την πρόσφατη άρνηση να μας δοθούν.
Τα παραπάνω θεωρούνται επιβεβλημένα μιας και ήδη έχουν κληθεί προς απολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι αρμόδιες Αρχές που θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για τη διασφάλιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η παραπομπή της Πόλης και της Χώρας μας για ένα τέτοιο συμβάν με ολέθριες συνέπειες για την υγεία των πολιτών όπως αποδεικνύεται από δεκάδες μελέτες δεν αφήνει περιθώρια για κωλυσιεργία ούτε επανάπαυση στις όποιες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που καταλήγουν τελικά να λειτουργούν ως μανδύας κάλυψης του συνεχούς εγκλήματος. Αυτός είναι για εμάς και ο κυριότερος λόγος που θα έπρεπε να έχετε προβεί στη δημοσιοποίηση της έρευνα κιόλας εχθές!
Αναμένουμε τις απαντήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις σας για τα θέματα που θίξαμε.
Με εκτίμηση